alkuun

Yhdestä olemme kaikki riippuvaisia – kriittinen infra suojataan yhteistyöllä

Suomessa arki toimii ja rullaa. Usein unohdammekin, etteivät esimerkiksi kraanasta tuleva vesi tai pelastajien toimivat viestintäyhteydet ole itsestäänselvyyksiä. Kriittisen infrastruktuurin tärkeydestä muistuttavat vasta kriisit ja uhat, joissa suomalaisten arki ja turvallisuus hetken horjuvat.
kokonaisturvallisuus kriittinen infra varautuminen

Nykymaailmassa teknologian ja järjestelmien merkitys korostuu jatkuvasti: mitä kehittyneempi yhteiskunta on, sitä riippuvaisempi se on erilaisista järjestelmistä. Me Suomessa olemme malliesimerkki tästä. Arkemme ja turvallisuutemme nojaavat järjestelmiin, erityisesti kriittiseen infrastruktuuriin ja sitä tukeviin toimijoihin: jos tietoliikenne ja sähkö sakkaavat, esimerkiksi pelastajien, sairaaloiden ja poliisien toiminta vaarantuu.

Aika-ajoin otsikoihin nousevat kriittiseen infraan kohdistuvat uhat, vaikuttaminen ja ilkivalta, viime kesänä esimerkiksi murrot vesihuoltolaitoksiin Pirkanmaalla ja Itä-Uudellamaalla. Vaikka yksittäisten tapausten taustalla olevat tekijät ja motiivit usein jäävät hämärän peittoon, uutiset muistuttavat meitä siitä, mikä on tärkeää. Ja siitä, että hereillä on syytä pysyä.

Kriisi paljastaa kriittisen

Ajattelen, että kriittisyydessä on kolme kerrosta. Niistä ulommaisimmalla liikutaan, kun asiat ovat hyvin: mitkä ovat fiiliksen kannalta kriittiset asiat. Viimeksi kesällä jouduin erääseenkin kiperään tilanteeseen, jossa rommirusina oli loppunut jäätelökioskilta. Nopean tilannearvion jälkeen turvauduin varavaihtoehtoon, pistaasiin. Jatkui se kesäpäivä niinkin.

Seuraava, sisempi kriittisyyden kehä on mukavasti rullaava, toimiva arki. Suomessa olemme tottuneet siihen, että viestit ja puhelut kulkevat, liikennevalot vaihtuvat ja etäpalaverit sujuvat. Kraanasta voi laskea lasillisen puhdasta vettä koska vain, kehittyneen yhteiskunnan palvelu sekin.

Sen, mikä meille on kaikkein kriittisintä, paljastaa vasta kriisi. Jos sairaalasta katkeavat sähköt, vedenjakelu ehtyy laajoilta alueilta tai pelastajien viestintäyhteydet katkeavat koko Pirkanmaalta, ollaan kriittisyyden ytimessä. Suomessa tällaisiin skenaarioihin on varauduttu. Ne pyritään pitämään kuviteltuina – mutta ei tuurilla, vaan taidolla ja yhteistyöllä.

Yritykset ovat tärkeä osa kriittistä infraa

Sanotaan, että yksityinen on yleistä. Ajatus sopii myös kriittiseen infrastruktuuriin: Tärkeimpiä palveluitamme ylläpitävät ja suojaavat paitsi viranomaiset ja julkiset toimijat, myös laaja joukko yrityksiä. Niiden valinnoilla on väliä kaikkien suomalaisten kannalta. Siksi ne kantavat yhteiskuntavastuunsa ja lainsäädännölliset velvoitteensa, ja varautuvat.

Näitä huoltovarmuuskriittisiä toimijoita ovat arkeamme pyörittävät yritykset aina ruokakaupoista logistiikkaan ja energiayhtiöistä jätteenkäsittelylaitoksiin. Sitten ovat vielä valtion erityistehtäväyhtiöt. Me Erillisverkoilla vastaamme viranomaisten kriittisen viestinnän palveluista – ja siksi toiminnassamme korostuvat paitsi yhteistyö viranomaisten, myös tiivis vuoropuhelu esimerkiksi energia- ja tietoliikennealan toimijoiden kanssa.

Jokaisen päättävässä asemassa olevan tulisi tunnistaa, millä kriittisyyden kerroksella oma organisaatio toimii ja mitä se tarvitsee toimintakykynsä säilyttämiseksi. Olemmehan kaikki riippuvaisia jostain. Jos ei rommirusinasta, niin sähköstä ja vedestä ainakin. Muistetaan siis kysyä nämä kysymykset: Ketkä tarvitsevat meitä? Ketä ja mitä me tarvitsemme, entä kumppanimme?

On kaikkien asia, että Suomi Oy Ab toimii kaikissa olosuhteissa. Eikä varautuminen aina vaadi kassikaupalla rahaa. Pari puhelua ja palaveri kumppanien kanssa ovat jo hyvä alku omien riippuvaisuuksien selvittämiseen. Ne kannattaa soittaa nyt heti, hyvän sään aikana.

Blogi on alunperin julkaistu Uudessa Suomessa.

Timo Lehtimäki

Timo Lehtimäki

Toimitusjohtaja +358 50 514 8286 timo.lehtimaki@erillisverkot.fi