alkuun

Virve, Rakel ja Nødnett onnistuneesti yhdessä

Barents Rescue -pelastusharjoituksessa yhdistettiin ensimmäistä kertaa Suomen, Ruotsin ja Norjan viranomaisverkot. Harjoitus osoitti, että yhteiset puheryhmät voidaan ottaa jo tosikäyttöön.
barents rescue harjoitus viranomaisverkko

Ruotsin Kiirunassa 23.–27.9. järjestetyssä Barents Rescue -harjoituksessa tehtiin historiaa. Ensimmäistä  kertaa maailmassa yhdistettiin kolme Tetra-verkossa toimivaa viranomaisverkkoa. Käytössä olivat Suomen Virve, Ruotsin Rakel ja Norjan Nødnett. Niiden välille muodostettiin yhteisiä puheryhmiä, joiden avulla kansainvälinen pelastusharjoitus saatiin toimimaan.

”Teknisesti harjoitus onnistui loistavasti. Kaikki radioverkkojen välinen toiminta onnistui harjoituksessa niin kuin olimme yhdessä ennakkoon suunnitelleet. Käyttäjät kolmesta eri maasta olivat yhdessä määritelleet jo noin 300 keskusteluryhmää, ja sovittuja ryhmiä testattiin nyt käytännössä”, kertoo projektipäällikkö Peteveikko Lyly Erillisverkoista.

Harjoitustilanne, jossa sillalta tarkkaillaan pelastustoimia veden varaan joutuneiden matkustajien auttamiseksi.
Yksi harjoitustilanne oli Jukkasjärvellä lavastettu onnettomuus, jossa turistibussi ja minibussi törmäsivät ja matkustajia joutui veden varaan.

Lyly arvioi, että kansainvälisiä verkkoja voidaan hyödyntää täysimääräisesti vuoden 2020 puoliväliin mennessä.

”Suomen puolella olevat radiot esimerkiksi ajoneuvoissa tarvitsevat vielä yhden päivityksen. Kaikkien tärkeimpien ambulanssien ja paloautojen järjestelmät on jo päivitetty. Muilla viranomaisilla päivitykset jatkuvat vielä osittain.”

Erillisverkkojen liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvistin mukaan nyt, kun yhteiset verkot ja puheryhmät on luotu ja testattu, niitä voi hyödyntää myös käytännössä.

”Esimerkiksi vuonna 2018 Ruotsi pyysi apua EU-mailta metsäpalojensa sammuttamiseen. Jos nyt tulisi vastaava muilta mailta apua vaativa tilanne, kolmen naapurimaan viranomaiset voisivat kommunikoida yhteisen verkon avulla myös paikan päällä”, sanoo Vinkvist.

Pelastusharjoituksen opetustilanne, jossa esitellään toimia kaatuneen betonielementin alle jääneen uhrin pelastamiseksi.
Harjoitukseen kuului opetustilanteita ja käytännön harjoittelua.

Englanti yhteisenä työkielenä

Peteveikko Lyly oli Barents Rescue -harjoituksessa Kiirunassa paikan päällä koko tapahtumaviikon. Koska kaikki tekniset valmistelut oli tehty ennakkoon, Erillisverkkojen edustajien tehtävänä oli olla mukana harjoitustilanteessa ja tarvittaessa auttaa, neuvoa ja tukea osallistujia radiopuhelimien ja puheryhmien käytössä.

”Kaikki harjoittelijat olivat kokenutta väkeä ja osasivat käyttää puhelimiaan ja uusia puheryhmiä hyvin. Harjoituksen aikana ei syntynyt ongelmia. Jälkeenpäin saimme tosin kommentin, että yhdessä päätelaitteessa automaattinen verkonvaihto oli jäänyt aktivoimatta, eikä käyttäjä heti osannut vaihtaa verkkoa manuaalisesti”, Lyly kertoo.

Luentoesitys, jossa esitellään Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteistä Tetra-verkkoa.
Suomi, Ruotsi ja Norja yhdistivät omat Tetra-verkkonsa maailman ensimmäisinä maina. Näin Barents Rescue -harjoitukseen osallistuneet kolme maata pystyivät kommunikoimaan keskenään omien radiolaitteidensa kautta.

Harjoituksen yhteisenä kielenä käytettiin englantia, jotta mukana ollut venäläisten ryhmä pystyi osallistumaan keskusteluun. Venäjä ei kuitenkaan osallistu verkkojen jakamisyhteistyöhön, joten kunkin venäläisryhmän mukana oli Ruotsin yhdysupseeri, joka välitti keskustelun tiedot heille.

Lue lisää: Apu kulkee yli rajojen

Lisätietoja: Barents Rescue 2019