alkuun

Virve on rautaa Ironman-kisoissa: ”Yhteistoiminnasta ei tulisi mitään ilman”

Viranomaisverkko Virve yhdisti viranomaiset ja tapahtumajärjestäjän toisiinsa triathlonin suurtapahtumassa Lahdessa. Tapahtuman turvallisuuteen liittyvä viestintä ja yhteistyö hoidettiin usealla sadalla Virve-päätelaitteella.
tapahtuma turvallisuus virve

Tämä tilanne on monille tuttu: olet sopinut näkeväsi kaveria suuressa tapahtumassa. Kun yritätte löytää toisenne, viestit kulkevat hitaasti, kuvat eivät mene perille ja puhelukaan ei yhdisty. Viranomaisilla ei kuitenkaan ole vaikeuksia pitää toisiinsa yhteyttä suurtapahtumissakaan, miten tämä on mahdollista?

”Virve toimii ikään kuin moottoritien ohituskaistalla ja on toimintavarma silloinkin, kun verkossa on suuri määrä laitteita pienellä alueella. Jos suurtapahtuman turvallisuuden kannalta on välttämätöntä, myös tapahtumajärjestäjä voi hakemuksesta saada Virven käyttöön, jotta yhteydenpito viranomaisten kanssa onnistuu sujuvasti. Turvallisuusviranomainen arvioi tarpeet tapauskohtaisesti, ja tarvittaessa puoltaa käyttölupaa. Käyttöluvan myöntää Erillisverkot”, Erillisverkkojen asiakkuuspäällikkö Harri Virtanen vastaa.

Valtava tapahtuma-alue vaatii tiivistä yhteydenpitoa

IRONMAN 70.3 MM-kisat keräsivät Lahteen yli 6 000 kilpailijaa elokuussa 2023. Myös yleisöä oli paikalla runsaasti. Tapahtuma-alue oli laaja, sillä kisaan kuuluu 1,93 kilometriä uintia, 90 kilometriä pyöräilyä ja 21,1 kilometriä juoksua. Ironman-tapahtumissa on käytetty jo kymmenisen vuotta Virveä.

”Ironman on iso tapahtuma, jossa on paikalla yli 20 000 henkeä. Tapahtuman turvallisuuden kannalta on ehdottoman tärkeää, että Virve mahdollistaa kisajärjestäjien ja turvallisuusviranomaisten yhteistoiminnan”, Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen aluepalopäällikkö Heikki Suomalainen sanoo.

Tapahtumaa varten on tehty eri osa-alueille puheryhmiä, joiden kautta tieto välittyy tarvittaville ihmisille. Esimerkiksi liikenteenohjauksen, turvallisuudenvalvonnan ja huoltopisteen vastaavilla on mukanaan Virve-päätelaite, jonka avulla tilannekuvaa pidetään koko ajan yllä.

”Tapahtumajärjestäjän näkökulmasta Virven toimivuus on omaa luokkaansa. Ei tarvitse miettiä, kuuluuko vai ei ja kuka kuulee ja kuka ei, kun puhelut menevät etusijalle. Näin laajalla alueella tämä on ainoa vaihtoehto yhteydenpitoon”, Ironmanin tapahtumapäällikkö Juuso Kutvonen summaa.

Ironman-tapahtumissa on käytetty Virveä jo kymmenisen vuotta.

Johtokeskus on tapahtuman sydän

Tapahtumaa pyöritetään johtokeskuksesta. Siellä ovat mukana ensihoidon, pelastustoimen ja poliisin kenttäjohtajat. Viranomaiset pysyvät jatkuvasti tietoisina siitä, miten tapahtuma etenee, ja myös tapahtumajärjestäjä pysyy tietoisena alueen viranomaisten toiminnasta.

”Pystymme kerralla viestimään esimerkiksi 80 osa-aluevastaavalle tai saamme helposti sanan liikenteenohjaajille. Yhteensä henkilökuntaa tapahtumassa on lähes 2 000 henkeä. Virve löytyy kaikilta niiltä, jotka koordinoivat toimintaa”, Kutvonen kertoo.

Lahden tapahtumassa pääsivät viranomaiset testaamaan myös uusia Virve 2 -palveluja. Suunnitelmien mukaan uusi laajakaistainen -viestintäpalvelu testataan ja otetaan käyttöön vuosien 2023–2028 aikana. Virve 2 tarjoaa esimerkiksi paikannusmahdollisuuksia, tietokantahakuja ja tehokkaasti jaettavia kuvia. Myös entistä ehommat ryhmävideopalvelut auttavat luomaan yhteistä tilannekuvaa eri viranomaisten kesken.

Virve suurtapahtumien turvallisuuden keskipisteessä

  • Suuret tapahtumat kasvattavat onnettomuusriskejä tapahtuma-alueilla ja niiden läheisyydessä. Riskien hallitsemiseksi hyödynnetään usein viranomaisverkko Virveä turvallisuusviestinnässä.
  • Tarve Virven käytölle arvioidaan tapauskohtaisesti. Tapahtumajärjestäjän pitää hakea käyttölupaa Erillisverkoilta. Ensin täytyy tehdä käyttölupahakemus, johon tarvitaan viranomaisen puolto.
  • Erillisverkot arvioi verkon kapasiteetin riittävyyden viranomaisten ja tapahtuman tarpeisiin, ja vahvistaa tarvittaessa verkkoa tukiasemavaunulla.
  • Käyttöluvan saatuaan tapahtumajärjestäjä voi vuokrata Virveen sopivat päätelaitteet käyttöönsä.