alkuun

Virve 2 testissä sairaaloissa: ”Laite ja Ryhmäpuhepalvelu melkein valmiita käytettäväksi”

Ensivaiheen Virve 2 -päätelaitteet ja Ryhmäpuhepalvelu pääsivät testikäyttöön Lapin keskussairaalassa ja Tampereen Sydänsairaalassa. Miten uusi Virve 2 toimii sairaalamaailmassa?
ryhmäpuhepalvelu sairaala testaaminen

Virve 2 -palveluiden toiminnallisen testaamisen vaihe on käynnissä. Virve on jo käytössä monissa isoissa sairaaloissa, ja laajakaistaisen uutuuden testauksia on syksyllä 2024 tehty Lapin keskussairaalassa ja Tampereen Sydänsairaalassa.

Tampereen Sydänsairaalassa Virve ei ole ollut aiemmin käytössä. Sydänsairaalan omaa viestintää ja sisäistä hälytystoimintaa haluttiin kehittää, ja Virve 2 osoittautui toimivaksi vaihtoehdoksi. Sen sijaan Lapin keskussairaalassa Virve on ollut jo pidempään käytössä osastojen sisäisessä viestinnässä.

”Testasimme, kuinka hyvin uusi Virve 2 taipuu meidän tarpeisiimme ja käyttötarkoituksiimme. Laitteet olivat operatiivisessa käytössä ja niillä korvattiin aiemmat päätelaitteet pilotin ajaksi. Pilotointi suoritettiin päivystyspoliklinikalla, potilaskuljetuksessa ja röntgenissä”, Tietohallinnon ja digitaalisten palveluiden suunnittelija Jonna Parviainen Lapin hyvinvointialueelta kertoo.

Molemmissa sairaaloissa oli testikäytössä viisi päätelaitetta, Ryhmäpuhepalvelu sekä lisätarvikkeina laitteen kantamista helpottava magneettikannin ja yksi kaiutinmikrofoni. Testaus kesti yhteensä 12 viikkoa.

”Sote-toimiala haluaa olla aktiivisesti mukana kehittämässä uutta järjestelmää, jotta monimuotoisen toimialamme tarpeet tulevat kuulluksi. Toimialallemme mahtuu käyttäjäkuntaa aina ensihoidosta ja sosiaalipäivystyksestä sairaaloihin ja valmiuskeskuksiin, joten tarpeitakin on monenlaisia. Uutta Virveä pitää kehittää yhteistyössä kaikkien käyttäjäryhmien kanssa”, Virve-päällikkö ja aluepääkäyttäjä Tomi Pekkonen HUS Yhtymän valmiuskeskuksesta painottaa.

Virve-päälliköt ja aluepääkäyttäjät Marko Tervo ja Tomi Pekkonen valmistelemassa Lapin keskussairaalan Virve 2 -testin aloitusta.

Laitteiden äänenlaatu keräsi kehuja Lapissa

Parviaisen mukaan testaus sujui Lapin keskussairaalassa hyvin. Pilotointiin osallistui noin 80 työntekijää. Positiivista palautetta tuli erityisesti laitteiden äänenlaadusta, joka koettiin nyky-Virveä selvästi paremmaksi. Uutta puheryhmävalikkoa pidettiin selkeänä ja helppokäyttöisenä. Lisäksi laitteen soveltuvuus esimerkiksi kuvan ja videon lähettämiseen ja vastaanottopalveluun koettiin tärkeäksi.

”Laite ja sovellus ovat melkein valmiita käytettäväksi sairaalaympäristössä. Tunnistimme kuitenkin muutamia ominaisuuksia, joiden tulee olla käytettävissä ennen käyttöönottoa. Kotiryhmätangentti – eli erillinen push to talk -painike, jonka alle on ohjelmoitu oman porukan kanssa käytetty puheryhmä – on merkittävä potilasturvallisuuteen liittyvä asia sairaalan sisällä”, Parviainen mainitsee.

”Ensiarvoisen tärkeää olisi myös äänipalaute ja puheryhmän näkyminen suljetulla näytöllä. Lisäksi useat PIN-koodit hankaloittivat käyttöä. Testaajat kokivat, että laitetta olisi helpompi käyttää, jos koodeja olisi vähemmän”, Parviainen jatkaa.

Virve 2 tehosti viestintää hälytystilanteissa Tampereella

TAYS Sydänsairaalassa Virve 2 -päätelaitteita on testattu sydän- ja rintaelinkirurgisen leikkaustiimin sisäisessä viestinnässä. Sairaalan leikkaustiimi päivystää virka-ajan ulkopuolella kotona, ja tiimin hälyttäminen ja siihen liittyvä viestintä vaatii useita puheluja. Virve 2 -päätelalaitteita on testattu tiimin hälyttämisessä huomiohälytyksellä. Hälytyksen sattuessa tiimi on viestinyt ja välittänyt lisätietoja teksti- ja ryhmäpuheviestinnällä.

”Henkilökunnallamme ei juuri ole aiempaa kokemusta Virve-viestinnästä, joten muun muassa ryhmäpuheviestintä on vaatinut uuden toimintatavan opettelua. Pääosa henkilökunnastamme on suhtautunut kokeiluun avoimesti”, TAYS Sydänsairaalan sydänanestesiologi Pekka Mäkelä toteaa.

Sisä-Suomen Yhteistyöalueen sote-sektorin korkean varautumisen tietojärjestelmien aluepääkäyttäjä Kai Savonniemi ja TAYS Sydänsairaalan sydänanestesiologi Pekka Mäkelä Virve 2 pilottikäytön aloituskokouksessa.

Testauksen yhteydessä toteutetun palautekyselyn mukaan saman tilannekuvan välittyminen koko tiimille yhtäaikaisesti oli selkeä parannus aiempaan. Käyttöjärjestelmä on kokemattomalle käyttäjälle selvästi intuitiivisempi kuin nykyisissä Virve-päätelaitteissa, ja käyttöönotto uudessa ympäristössä on tämän vuoksi helpompaa. Mäkelän mukaan Sydänsairaalassa on tarvetta parantaa ryhmäviestintää, ja yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona nousee esiin ryhmäpuheviestinnän ja ryhmätekstiviestinnän yhdistelmä.

”Virve 2 vaikuttaa potentiaaliselta viestintävälineeltä sairaalaympäristöön, kunhan pieniä parannuksia saadaan aikaiseksi. Päätelaitteelta odotetaan sirompaa ulkomuotoa sekä parempaa akunkestoa. Käyttöliittymän mahdollinen räätälöiminen yksikkökohtaisiin tarpeisiin sopivaksi vaikuttaa käänteentekevältä tulevaisuuden ominaisuudelta”, Mäkelä sanoo.

”Testauskokemusten perusteella on tarkoitus pohtia, mitä on kehitettävä, jotta Virve 2 palvelisi sairaaloiden tarpeita vielä paremmin. Pilottien ansiosta saamme Virve 2 -tuoteperheestä sellaisen, joka palvelee loppukäyttäjiä mahdollisimman hyvin sekä sote-sektorilla että muilla toimialoilla”, Sisä-Suomen Yhteistyöalueen sote-sektorin korkean varautumisen tietojärjestelmien aluepääkäyttäjä Kai Savonniemi kiteyttää.

Erillisverkoilla toiminnallista testaamista koordinoiva kehityspäällikkö Harri Virtanen on tyytyväinen testausten etenemiseen: ”Palvelun määrämuotoinen testaaminen on edellytyksenä, että saamme rakennettua kunkin toimialan polun kohti vanhan korvaamista ja uuden käyttöönottoa lähivuosina. Samalla etsitään myös uusia käyttömahdollisuuksia, joilla voidaan kehittää toimintaa.”

Jonna Parviaiselta, Tomi Pekkoselta, Pekka Mäkelältä ja Kai Savonniemeltä saatujen tietojen lisäksi artikkelissa on hyödynnetty Marko Tervolta (Pohjois-Suomen yhteistyöalueen SOTE Virve-päällikkö ja aluepääkäyttäjä) saatuja tietoja.