Varautuminen toi turvalliset vaalit
”Meillä on Suomessa edelleen maailman turvallisimmat ja parhaat vaalit,” Turvallisuuskomitean erikoistutkija Antti Sillanpää summaa.
Viranomaiset varautuivat huolellisesti erilaiseen kyberhäirintään kevään eduskuntavaaleissa. Häirintä ja hyökkäykset olivat odotettuja. Sillanpää ei avaa tarkemmin vaali-illan kulkua, mutta toteaa, että ”yksittäisistä tapahtumista” huolimatta järjestelmissä ei ollut häiriöitä.
Keskusrikospoliisin mukaan julkisiin palveluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat varsin yleisiä. Vaalit ovat ajankohtainen ja kiehtova kohde myös erilaisille hakkereille, ilkivallalle, mutta myös järjestäytyneille toimijoille.
Suomessa on hyödynnetty valtiollisiin vaaleihin liittyvän tiedon käsittelyssä VAT-vaalitietojärjestelmää jo yli kaksikymmentä vuotta. Järjestelmä on kestänyt hyvin lisääntyneet kyberhyökkäykset ja -häirinnät. VAT nopeutti ja monipuolisti eduskuntavaalien tietojen käsittelyä, mutta ei edelleenkään ollut ehdoton edellytys vaalien onnistumiselle.
Häirintä ei osunut demokratian ytimeen
Vaaliviikolla Keskusrikospoliisi ilmoitti tutkivansa palvelunestohyökkäystä, joka tehtiin eduskuntavaalien virallisen ääntenlaskennan vaalit.fi-verkkopalveluun. Kyseessä oli tietoliikenteen häirintä.
”Kyllä tämä oli selvä viesti ja sai eri tasoiset hakkerit miettimään, kannattaako edes yrittää.”
Verkkopalvelu ei ollut hyökkäyksestä juuri moksiskaan, mikä antoi viranomaisille mahdollisuuden muistuttaa häiriköijiä ja hyökkääjiä suomalaisten järjestelmien vahvuudesta. Aiheesta viestittiin mediassa avoimesti.
”Kyllä tämä oli selvä viesti ja sai eri tasoiset hakkerit miettimään, kannattaako edes yrittää. Varmasti eri tahot pohtivat tämän jälkeen enemmän kiinnijäämisen todennäköisyyttä,” Sillanpää toteaa.
Vaalijärjestelmään vaikea iskeä
Sillanpään mukaan suomalainen vaalijärjestelmä on hyvin perinteinen, minkä vuoksi ulkopuolisten on vaikea iskeä siihen.
”Meillä äänestäminen tapahtuu paperilla, ja kaikki voidaan hoitaa tarvittaessa manuaalisesti. Tämä suojaa varsinaista vaalitulosta vääristämiseltä. Tietojärjestelmillä on vaaleissa vain tukeva ja nopeuttava tehtävä. Voidaan sanoa, että meillä on vaalijärjestelmässä rakenteellista turvallisuutta enemmän kuin monissa muissa maissa.”
Lisäksi tänä keväänä varautuminen erilaisiin turvallisuusuhkiin nostettiin uudelle tasolle ja se tehtiin tarkoituksella näkyvästi.
”Tämä korotti kynnystä häirintään niin yksittäisille hakkereille ja järjestäytyneille toimijoillekin,” Sillanpää huomauttaa.