Tulevaisuuden Virve muotoillaan yhdessä käyttäjien kanssa
Olemme siis sukeltaneet Virven käyttäjien maailmaan ja etsineet ja innovoineet yhdessä juuri heidän arkeensa sopivia ratkaisuja. Nyky-Virven hyvät perusominaisuudet (ryhmäpuhe, yksilöpuhe, lyhytsanomat, paikannus, hätäkutsu jne.) siirtyvät myös uuteen Virveen. Näiden ominaisuuksien lisäksi LTE-teknologia mahdollistaa myös paljon uutta, ja siksi tiivis yhteistyö käyttäjien kanssa on tärkeää.
Palveluiden ja ominaisuuksien lisäksi olemme selvittäneet, mitä on käyttäjän näkemyksen mukaan hyvä käytettävyys (UX) ja millaiselta näyttää hyvä käyttöliittymä (UI). On tärkeää katsoa tulevaisuuteen ja tutkia asioita luovasti sekä empaattisesti käyttäjän näkökulmasta.
Palvelumuotoilutyötä tehdään läpi koko Virve 2.0 -hankkeen, ja uuden palvelun käyttöönoton jälkeen se on osa jatkuvaa kehittämistä. Meille on tärkeää, että tulevaisuuden Virve-palvelut ovat päivästä yksi alkaen mahdollisimman hyvin käytettäviä ja soveltuvia viranomaisten työhön ja arkeen. Virve ja turvallisuus tehdään yhdessä.
Haastattelujen perusteella käyttäjille on tärkeää, että laajakaistainen Virve
- on luotettava
- on helppokäyttöinen
- tukee yhteistyötä viranomaisten kesken
- mukautuu käyttäjän tarpeisiin
- mahdollistaa kattavan tilannekuvan luomisen ketterästi.
Toiminteet, joita asiakkaat toivovat eniten yli toimialarajojen ovat
- ryhmäpuhe + hätäkutsu
- paikannus ja kartta
- pikaviestintä
- kuva ja video
- ääniohjaus
- integrointi toimialojen omiin sovelluksiin.
Paljon odotuksia ja toiveita päätelaitteille
Päätelaitteiden osalta toiveita on paljon, ja yleinen näkemys on, että päätelaitteiden halutaan olevan monipuolisia, joustavia ja laadukkaita. Erilaisissa rooleissa olevat käyttäjät tarvitsevat erilaisia päätelaitteita: käyttäjät tarvitsevat kovennettuja, ”kaiken kestäviä” sekä kevyempiä malleja. Puhelimien rinnalle toivotaan myös älykelloa, jonka kautta voisi hyvin käyttää Virven toiminnallisuuksia.
Kovennetulla laitteella on pystyttävä kommunikoimaan kaikissa haastavissa olosuhteissa hanskat kädessä. Laitteen on kestettävä esimerkiksi kuumaa, vettä, iskuja ja likaa. Kevyempi malli voisi mukailla tavallista älypuhelinta, koska kaikki viranomaiset eivät tarvitse Virven käytössä järeämpää mallia.
Päätelaitteelta toivotaan myös hyvää akun kestoa, kaksi tangenttia, ohjelmoitavat painikkeet, valovoimaista näyttöä, lisälaitteille sopivia liitäntöjä ja pitkää elinkaarta.
Yksittäisenä teknologiana dronet ovat monipuolisuudessaan Virven käyttäjille erittäin kiinnostava, ja osa toimialoista käyttää droneja jo nyt aktiivisesti. Käyttäjät ovat visioineet muun muassa, että tulevaisuudessa dronea voisi hyödyntää liikuteltavana tukiasemana, tai sen avulla voitaisiin toimittaa ensiapupaketti loukkaantuneelle ennen ensihoidon ehtimistä paikalle. Dronelle löytyy varmasti tulevaisuudessa monia innovatiivisia käyttökohteita, mitä emme vielä edes ole keksineet.