Tervetuloa testilaboratorioon: näin laajakaistaista Virveä kehitetään
Kun kehityspäällikkö Joel Lehtomäki tuli 2019 töihin Erillisverkoille, hän sai ensimmäiseksi tehtäväkseen perustaa laajakaistaiselle Virvelle oman testilaboratorion. Nyt hän on ylpeä lopputuloksesta.
”Laboratoriomme on ominaisuuksiltaan ja kyvykkyyksiltään erinomainen kansainvälisestikin vertailtuna. Ja työntekijät ovat tietenkin huippuammattilaisia”, laajakaistaisen Virven koko testaustoiminnasta vastaava Lehtomäki sanoo.
Laboratoriotestejä myös etänä
Testilaboratorion päätehtävä on tarjota edellytykset uuteen Virveen liittyvien palvelujen, tuotteiden ja ohjelmistojen testaamiseen etukäteen niin, ettei varsinaisessa käytössä ilmene ongelmia.
”Laboratoriossa on käytössä paljon erilaisia 4G- ja 5G-tukiasemia sekä testausautomaatio, jolla haluttu taajuus saadaan käyttöön. Voimme testata tukiasemilla muun muassa, mitä tapahtuu, kun verkkoa ei ole. Siellä on myös tulevan core-verkon kopio, jossa on esimerkiksi kaikki samat data-, ja puhepalvelut kuin käyttöön tulevassa verkossa sekä tietoa SIM-korteista ja liittymistä. Näiden avulla voi simuloida erilaisia tilanteita turvallisesti testiympäristössä”, Joel Lehtomäki kertoo.
Laboratorioympäristö koostuu monesta erilaisesta elementistä, ja paikan päällä työskentelee vakituisesti kaksi testaajaa. Lisäksi monia testauksia tehdään jo nyt etänä, ja niiden osuus kasvaa tulevaisuudessa.
Telttaan luodaan suojattu simulaatiomaailma
Laajakaistaisen Virven eri toiminnoista vastaavat ihmiset ovat aina mukana testien järjestämisessä. Esimerkiksi Erillisverkkojen kehityssuunnittelija Reetta Siltasalmi-Kautto osallistuu palvelujen ja päätelaitteiden käytettävyyden testauksiin.
Testitoiminnassa myös laboratorion RF-teltalla (Radio Frequency), on tärkeä merkitys. Se on radiotaajuuksilta suojattu testikammio, johon mahtuu vaikka kaksi ihmistä kerrallaan simuloimaan erilaisia verkon käyttötilanteita.
”Kun esimerkiksi sovellukseen tulee uusi ominaisuus, teltassa voi testata, miten tukiaseman vaihtuminen vaikuttaa siihen. Tai mitä tapahtuu toiminnoille, kun verkko menee nurin tai palautuu. Jos telttaa ei olisi, meidän pitäisi esimerkiksi ajella autolla ympäriinsä kokeilemassa, miten tukiasemien vaihtuminen vaikuttaa”, Reetta Siltasalmi-Kautto kertoo.
Mikäli tuotannossa on ilmennyt tai ilmenee ongelmia, niiden syitä voi selvittää testilaboratoriossa.
”Voimme pystyttää laboratorioon samanlaisen ympäristön kuin havaitussa ongelmatilanteessa on ollut. Voimme ilman tuotannon häiriintymistä testiympäristössä selvittää, auttaisiko mahdolliseen vikaan esimerkiksi konfiguraation muutos tai ohjelmistopäivitys”, Lehtomäki kertoo.
Voimme pystyttää laboratorioon samanlaisen ympäristön kuin havaitussa ongelmatilanteessa on ollut.
Neljä tärkeää tavoitetta
Laajakaistaisen Virven testilaboratoriolla on neljä tärkeää tavoitetta.
-
- Tärkeintä on välttää eri tuotteiden ja toimintojen yhteensopivuusongelmia. Testaamalla voidaan selvittää, toimivatko kaikki tarvittavat laitteet ja ohjelmistot keskenään.
- Tarjolle tulevia uusia ominaisuuksia on oleellista testata, ennen kuin ne otetaan tuotantoon. Samalla pystytään selvittämään, ovatko ne sopivia asiakaskäyttöön.
- Testauslaboratorio on myös harjoitteluympäristö, jossa voi kokeilla eri ominaisuuksia, ennen kuin ne viedään varsinaiseen tuotantoympäristöön.
- Laboratorio antaa hyväksymilleen päätelaitteille sertifikaatin Virve-käyttöön.
Harjoittelu ja testaus oleellista
Testaustoiminta on Erillisverkoissa tuttua, myös nykyisellä Virvellä on oma testilaboratorionsa. Kehityspäällikkö Petteri Vanhala toimi siellä aiemmin verkkopäällikkönä, mutta nyt hän on mukana uuden Virven testilaboratoriossa.
”Vastaan laboratoriotoiminnasta ja pidän huolta, että esimerkiksi uuden Virven dataliittymät ja päätelaitteet läpäisevät testit omassa laboratoriossamme, ennen kuin asiakkaat voivat kokeilla niitä”, Vanhala kertoo.
”Kaikki suuret päivitykset on aina syytä harjoitella ennalta hyvin ja testata, että osaamme tehdä niihin liittyvät asiat oikein. Harjoituksessa saa tietoa esimerkiksi, minkälaisia katkoksia jokin päivitys voi aiheuttaa”, Petteri Vanhala kuvailee.
Laboratoriossa alkaa piakkoin myös erilaisten päätelaitteiden sertifiointi laajakaistaisen Virven käyttöön. Päätelaitteina voi olla tutunnäköisiä puhelimia tai tabletteja, mutta ne ovat ominaisuuksiltaan täysin erilaisia kuin siviilikäytössä olevat.
Jatkuvaa ja pitkäjänteistä testausta tarvitaan, jotta turvallisuustoimijoiden laitteet toimivat moitteetta päivitystenkin jälkeen. Laboratoriossa on käytössä myös pöytämallinen suojattu RF-testikammio, johon mahtuu pari puhelinta.
Testilaboratorio tärkeä jatkossakin
Laboratorion testaustoiminnasta tulee yhä tärkeämpää, mitä lähempänä uuden Virve-palvelun käyttöönottoa 2023 ollaan. Sen jälkeenkään laboratoriotoimintaa ei lakkauteta, vaan se on olennainen osa palvelun jatkuvaa kehittämistä. Käyttöönoton jälkeen laboratoriota tarvitaan päivittäin.
”Jos 4G- tai 5G-verkkoon tulee jokin uusi toiminnallisuus, sekin pitää testata. Kaikki ohjelmistopäivitykset – myös päätelaitteiden – pitää testata ennen käyttöönottoa. Silloin kaikki toimii myös käytännön töissä sujuvasti. Se on koko testaushomman juju”, Joel Lehtomäki sanoo.
Lisää aiheesta:
JOEL LEHTOMÄKI: PANOSTAMME ENNENNÄKEMÄTTÖMÄLLÄ TAVALLA VIRVE 2.0:N TESTAUKSEEN
VIRVE MUUTTUU LAAJAKAISTAISEKSI PALVELUKSI – NÄIN KEHITTÄMINEN ETENEE
TULEVAISUUDEN VIRVE MUOTOILLAAN YHDESSÄ KÄYTTÄJIEN KANSSA
VIRVE 2.0 MAHDOLLISTAA MAAILMANLUOKAN VIRANOMAISYHTEISTYÖN MYÖS TULEVAISUUDESSA