Sään ennakointi on osa turvallisuutta
”Tänään ei ole siis tiedossa mitään Säätä!?”, huikkaa ylimeteorologi Kaisa Solin vierustoverilleen marraskuisena perjantaiaamuna Ilmatieteen laitoksella.
”Ei ole, ihan näyttää tavallisen tasaiselta”, varmistaa päivystävä meteorologi Helena Laakso viereisen näytön äärestä.
Laakso on tullut töihin jo aamuvarhaisella ja käynyt läpi sääennusteet ja -tiedot, joita Ilmatieteen laitokselle saapuu jatkuvasti eri puolilta maailmaa.
Sää tarkoittaa tässä yhteydessä meteorologien omalla slangilla jotain erityistä säätä: myrskyä, kovia tuulia tai vuodenaikaan nähden poikkeuksellisia lämpötiloja. Ollaan Ilmatieteen laitoksen Turvallisuussääpäivystyksessä, joka toimii tauotta 24/7 vuoden ympäri. Molemmilla meteorologeilla on edessään useita näyttöjä, joiden sääkartat tuovat tarkkaa tietoa sään muutoksista eri puolilta maailmaa.
Turvallisuussääpäivystys on osa Ilmatieteen laitoksen Sää- ja turvallisuuskeskusta, joka tuottaa sääpalveluita sekä kaupallisia sääpalveluita yhteiskunnan turvallisuuden tueksi.
Krivat-palvelusta rutiinia
Kaisa Solin valmistautuu sääkarttojen ja kollegansa antamien taustatietojen perusteella kello 10 alkavaan Krivatin sääpalaveriin, jossa turvallisuuskriittiset toimijat eri puolilla Suomea saavat häneltä turvallisuusnäkökohtiin pohjautuvan sääennusteen.
”Teemme sääpalveluja eri tahoille, ja jokainen palvelu tehdään asiakkaan tarpeiden näkökulmasta. Krivatissa painotamme esimerkiksi talvella, kuinka paljon on odotettavissa lumisateita ja niiden kautta tykkylumikuormia puille, koska ne voivat aiheuttaa katkoksia sähköverkoissa”, Solin kertoo.
Kaisa Solin panee luurit päähänsä ja avaa sääpalvelun Krivatissa kello 10. Hän ottaa esille viikonlopun säätä esittäviä karttoja ja ennusteita sekä selittää kuulijoille, mitä ne käytännössä tarkoittavat.
Lappiin ja Itä-Suomeen on satanut jo aiemmin vuodenaikaan nähden paljon lunta, mutta nyt on odottavissa lämpenevää säätä. Lunta sataa paikoin hieman, mutta se ei lisää merkittävästi tykkylunta puissa. Tämän tiedon perusteella esimerkiksi sähkö- ja teleyhtiöt voivat valmistautua rauhassa viikonvaihteeseen, koska sähkökatkoksia ei ole odotettavissa ainakaan lumikuorman vuoksi.
Tänään turvallisuusammattilaisilla ei ole kysyttävää säästä ja Krivatin säätuokio on pidetty noin 15 minuutissa. Jos tilanne muuttuu, sääpalvelu avataan tarvittaessa viikonloppuna uudelleen.
Kaisa Solin muistuttaa, että Krivatissa säännöllisesti järjestettävä sääkeskustelu on osa yhteiskunnan turvallisuutta. Se pidetään, vaikka mitään erityistä ei olisi odotettavissa. Näin käyttäjät tottuvat palvelun käyttöön ja osaavat hyödyntää sitä tositilanteessa: kysyä tarkentavia kysymyksiä ja pyytää tarvittaessa useampia verkkotapaamisia meteorologeilta. Turvallisuussääpäivystys järjestää verkkoistunnon tarvittaessa jo ennen vakiopäivä perjantaita, jos hankalia sääilmiöitä on tiedossa.
Sää kiinnostaa – niin turvallisuusammattilaisia kuin tavallisia kansalaisiakin. Ilmatieteen laitoksen meteorologien Twitter-palvelulla on yli 163 000 seuraajaa. Yhteiskuntamme on myös hyvin sääherkkä: miltei kaikki toiminnot perustuvat sähköön ja tietoliikenteeseen, jotka ovat herkkiä sään ääri-ilmiöille. Sähkönjakelu ja tietoliikenne ovat hyvin riippuvaisia toisistaan, ja kumman tahansa laaja katkos vaarantaisi yhteiskunnan turvallisuuden.
Kuuma peruna kiteyttää sääilmiön
Kun Krivatin viikoittainen sääistunto on pidetty, Kaisa Solin ja Helena Laakso valmistautuvat kollegoineen jo seuraavaan tehtävään eli Kuuman perunan käsittelyyn meteorologien yhteiskokouksessa. Kuuma peruna on päivittäinen lyhyt kokous, jossa sääalan ammattilaiset keskustelevat tulevasta säästä ja sen aiheuttamista ilmiöistä. Kokouksessa päätetään yhdessä, mikä on huomattavin asia lähipäivien säässä ja miten sitä voidaan korostaa eri palveluissa, esimerkiksi meteorologien Twitter-palvelussa.
Säätä maasta taivaaseen
Ilmatieteen laitoksen sää- ja turvallisuuskeskus tuottaa 24/7-periaatteella ajantasaista ja ennakoivaa tietoa säästä, meren fysikaalisesta tilasta, ilmastosta sekä merkittävimmistä luonnononnettomuuksista Suomessa ja ulkomailla.
Sääpalvelut syntyvät laajan kansainvälisen yhteistyön tuloksena ja Ilmatieteen laitos osallistuu itse myös aktiivisesti kansainväliseen toimintaan. Kaisa Solin on mukana iltapäivällä puhelinkonferenssissa, jossa laaditaan tilanneraportti koko maapallon senhetkisistä merkittävistä säistä ERCC:lle
eli Euroopan hätätilanteiden koordinaatioyksikölle. Puhelinkonferenssista ja raportoinnista vastaa tällä kertaa Britannian Met Office ja Ilmatieteen laitos toimii taustatukena. Joka kuukausi palvelun vetovastuu on viikon verran Ilmatieteen laitoksella.
Sääennustepalveluihin kuuluu nykyään myös avaruussää. Ilmatieteen laitoksen johtama kansainvälinen Pecasus-avaruussääkeskus aloitti toimintansa
Helsingissä marraskuussa 2019. Keskuksessa seurataan maailmanlaajuisesti auringon ja maan lähiavaruuden tilaa, jotta lentotoiminta olisi mahdollisimman turvallista.
Lue myös: