Nämä neljä asiaa pidimme mielessä, kun suunnittelimme Erillisverkkojen uutta pääkonttoria
Työkulttuurin kehittäminen vaatii kuuntelemisen taitoa
Susanna: Kun edelliset työtilamme kävivät toimimattomiksi, aloimme etsiä uusia. Työtilojen miettiminen ei ole vain tilojen ja sisustuksen pohtimista, vaan mitä suurimmassa määrin koko työkulttuurin ja tavoitteidemme analyysia. Emme tehneet tätä projektia muutaman hengen voimin: taustalla on ollut koko henkilökunnan ajattelu. Meillä täytyy olla vahva ymmärrys siitä, millaisia työtiloja juuri meidän työntekijämme tarvitsevat.
Teimme projektia hyvin käänteentekevässä vaiheessa, kokivathan työkulttuurit kaikkialla maailmassa koronan vuoksi suuria muutoksia. Kysyimme työntekijöiltämme heidän ajatuksiaan ja hahmottelimme projektiryhmässä, millaiseksi työnteko muodostuu koronan jälkeisenä aikana. Tämä hanke on näyttänyt yhteistyön tarpeen ja ihmisten halun nähdä työkulttuurissa enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Vaikka työtehtävät ovat erilaisia, yhdessä tekemisen tavoite on tärkeä.
Marianna: Suunnittelijan näkökulmasta Erillisverkkojen työtilaprojekti toteutettiin ideaalilla tavalla, koska työtä tehtiin koko ajan käyttäjälähtöisesti eli ihmisten parhaaksi. Organisaation sekä henkilöstön tarpeet kartoitettiin huolellisesti ja työnteon sekä työkulttuurin vaatimukset ja piirteet analysoitiin kunnolla.
Päämääränä on ollut saattaa ihmiset työkulttuurissa yhteen, koska jossakin määrin työkulttuurin ongelmaksi koettiin hajautuneisuus ja siiloutuneisuus. Kaikki halusivat parantaa vuorovaikutusta, tiedonkulkua ja yhteisöllisyyttä. Organisaation erityispiirre on luonnollisesti korostunut turvallisuus, ja se otettiin huomioon kaikilla tasoilla.
Yhdessä tekeminen ja kohtaamiset ovat työkulttuurimme ydin
Susanna: Etäkokouksissakin saadaan aikaan asioita ja koetaan yhteisyyttä, mutta kyllä todellinen yhteisöllisyys syntyy aidoista kohtaamisista. Olen huomannut täällä uudella toimistollamme, että ihmiset viihtyvät yhdessä ja vaihtavat mielellään ajatuksia. Edellisessä toimistossamme oli kolme keittiötä, emmekä kohdanneet samalla tavalla kuin nykyisissä tiloissamme. Nythän meillä on yksi keittiö – toimiston sydän.
Olen itse ihmisihminen, ja työkaverit ja kohtaamiset ovat minulla vahva syy tulla toimistolle. Koko tila on suunniteltu niin, että työntekijöillä on paikkoja tapaamisiin niin kahden kesken kuin isommissakin kokoonpanoissa. On tärkeää, että ihmiset keskustelevat keskenään töissä myös vapaamuotoisesti ajatuksia heitellen. Meillä on sohvaryhmiä ja muita epämuodollisen kokoontumisen paikkoja. Yhtä tärkeää on, että tiimikokouksille on viihtyisät tilat, joissa ihmiset kokevat, että yhdessäolo on mukavaa ja työnteko sujuvaa.
Marianna: Erillisverkoilla on töissä vahvoja asiantuntijoita, jotka tarvitsevat toisiaan ollakseen entistäkin ammattitaitoisempia. Ajatusten vaihtaminen työntekemisen kaikilla tasoilla onkin olennainen osa työssä kehittymistä ja organisaation menestymistä.
Toimistolle luotiin monenlaisia yhdessäolon paikkoja – niin epämuodollisempia yhdessäolon keskuksia kuin yhteiseen työhön sopivia paikkojakin. Koko yhteiselon sydän on loungetila, jonne on helppo tulla ja jossa voi tavata muita. Myös sisäänkäynnin istuskeluportaat ovat mainio paikka työkaverien kohtaamiseen.
Asiantuntijatyö vaatii keskittymistä ja rauhaa
Susanna: Jokaisella on työssään oikeus rauhaan ja keskittymiseen. Meillä Erillisverkoilla tehdään vaativaa asiantuntijatyötä, ja kokoukset sekä puhelut ovat usein luottamuksellisia. Toimistostamme löytyykin myös hiljaisia huoneita ja puhelinkoppeja sekä muutaman hengen tiimitiloja.
Koko suunnittelussa etsittiin rauhallista tunnelmaa, eli emme lähteneet hakemaan mitään sirkustemppuja, vaan halusimme luoda levollisen ja toimivan kokonaisuuden. Suunnittelussa emme lähteneet staattisesta ajatuksesta, jossa kaikilla on toimistolla oma työpiste. Sen sijaan työntekijä voi itse määrittää kulloisenkin sopivan työtilan. Mehän toimimme koko Suomessa eli työntekijämme ovat tottuneet monipaikkaiseen työhön. Toisaalta, jos oman työn luonne edellyttää kiinteää työpistettä, sellainenkin on pääkonttorillamme mahdollista.
Marianna: Hyvässä toimistossa tuetaan kaikkia työnteon vaiheita. Myös työtilaksi suunniteltu avotila mahdollistaa yhdessä tekemisen ja kommunikaation. Toimistolta löytyy myös tilaa hiljaiseen työhön.
Vanhan hyvän päälle kannattaa kehittää
Susanna: Tämä jos mikä pätee niin työkulttuuriimme kuin uusiin työtiloihimmekin. Uskomme, että jatkuva kehittäminen tekee hyvästä työkulttuuristamme entistäkin paremman. Toimistotiloissamme vanhan hyvän päälle rakentaminen näkyi muun muassa siinä, että kaikkia huonekaluja ei hankittu uusina, vaan vanhan toimitilan huonekalut saivat uuden elämän uudessa toimistossamme.
Marianna: Otimme suunnitteluun vahvaa inspiraatiota rakennuksesta, jossa toimitilat sijaitsevat. Olemme Otaniemessä, jossa elää vahvana Alvar Aallon henki. Menimmekin retrolinjalla muun muassa värien osalta. On hienoa, että onnistuimme käyttämään hyvin olemassa olevia kalusteita, ja uusia hankittiin lähinnä loungetilaan. Uusissa kalusteissa painotimme aikaa kestävää suunnittelua, toteutusta ja värejä. Tilassa suosittiin klassista ja kestävää muotokieltä.
Lue lisää:
Töissä ja kotona – vastuullisuus syntyy monenlaisista teoista
Kesätöissä Erillisverkoilla: ”Täällä saa vastuuta ja tukea – on tosi hyvä meininki!”