Näin suojaudut myrskyltä
Vaaraa aiheuttavat etenkin myrskyn mukanaan tuomat tuulenpuuskat, joiden nopeus voi olla jopa 20 metriä sekunnissa.
Artikkeli julkaistu alunperin toukokuussa 2018.
Miten varautua myrskyyn ja sähkökatkoksiin?
Myrskyyn varautumiseen kuuluvat sähkölaitteiden suojaus ukkosen varalta, irtaimiston suojaus tuulenpuuskilta ja tulvavesien varominen. Ikkunat ja ovet tulee sulkea rajuilman ajaksi.
”Myrskyn aiheuttamaan sähkökatkoon varautuminen kannattaa aina, koska olemme niin monin eri tavoin riippuvaisia sähköstä. Jos sähköt ovat poikki, silloin ei ehkä myös tule vettä. Samoin wc:n käyttö, ruuanlaitto, valaiseminen ja lämpimänä pysyminen vaikeutuvat”, Pelastusalan Keskusjärjestön erityisasiantuntija Mia Kunnaskari neuvoo.
Mia Kunnaskari: Myrskyn aiheuttamaan sähkökatkoon varautuminen kannattaa aina, koska olemme niin monin eri tavoin riippuvaisia sähköstä.
Niin kotona kuin mökillä kannattaa olla kunnollinen kotivara: puhdasta vettä, helposti valmistettavaa ruokaa, varasähköä ja hygieniatarvikkeita. Muita huomioitavia asioita ovat henkilökohtaiset lääkkeet, lasten tarvikkeet, kotieläinten ruoka ja suoja.
Materiaalisen varautumisen ohella rajuilmaan varautumiseen kuuluvat toisista huolehtiminen ja hyvä henkinen kantti.
”Ystäville ja tuttaville on hyvä ilmoittaa myrskytilanteesta. Myös lähinaapureiden avuntarve olisi hyvä tarkastaa”, Kunnaskari lisää.
Kun säätiedotuksia seuraa rutiininomaisesti ja ottaa vaaratilanteet vakavasti, rajuilma ei pääse yllättämään.
Jos myrsky yllättää
Myrskyn yllättäessä tulisi suojautua ja hakeutua mielellään sisätiloihin. Sisätiloissa tulee välttää sähkölaitteiden, vesiputkien ja tulisijojen läheisyyttä. Jos ulkona liikkuvien ei ole mahdollista mennä sisätiloihin, hätäsuojautumispaikkana voi olla turvalliseen paikkaan ajettu auto tai kyykistyminen alavalla maalla sijaitsevan suuren puun lähituntumaan – ei kuitenkaan suoraan puun alle. Mukana olleet polkupyörät ja sateenvarjot tulee jättää kauemmas suojapaikasta.
Vesillä liikkujien kannattaa pyrkiä rantautumaan ja siirtymään välittömästi pois rantaviivan tuntumasta.
Mia Kunnaskari: Ennakointi on arvossaan, siksi myös mökillä ja lomapaikassa on suotavaa suunnitella varautumis-, suojautumis- ja pelastautumistoimenpiteitä.
”Jos olo tuntuu sähköiseltä tai kirjaimellisesti tukka nousee pystyyn, on salamaniskun vaara lähellä. Siinä vaiheessa on hankala alkaa googlata tietoja oikeasta toiminnasta. Ennakointi on arvossaan, siksi myös mökillä ja lomapaikassa on suotavaa suunnitella varautumis-, suojautumis- ja pelastautumistoimenpiteitä”, Kunnaskari tähdentää.
Liikkeelle ei kannata sännätä heti rajuilman jälkeen.
”Jos puita on kaatunut kulkureiteille tai sähkölinjoille, on parempi ilmoittaa vahingoista ja odottaa rauhassa korjaajia. On myös suotavaa antaa työrauha pelastus- ja raivaushenkilöstölle.”
Henki on somepäivitystä tärkeämpi
Hätätilanteessa tärkeintä on olla hätäilemättä. Hätänumeroon 112 soitetaan kiireellisissä ja todellisissa hätätilanteissa, joissa tarvitaan viranomaisten apua. Rajuilman ollessa päällä kannattaa odottaa rauhassa, jos vain voi. Rajuilman jälkeen apua kannattaa hakea kiireellisyystilanteen mukaan.
Luonnonilmiöiden edessä pitää pystyä nöyrtymään ja joustamaan suunnitelmista. Joskus se saattaa tarkoittaa varautumista myrskyyn totisemmin kuin lataamalla kameran akut.
”Rajuilma on elämyksellinen tapahtuma. Huimat pilvimuodostelmat, taipuvat puut ja myrskyävä järvenselkä houkuttelevat taltioimaan näkymiä, mutta omaa tai toisten henkeä ei ole oikein vaarantaa somepäivityksen takia”, Kunnaskari muistuttaa.