alkuun

“Mahdollisuus tehdä merkityksellistä työtä” – järjestelmäoperaattorien työ on vaihtelevaa ongelmanratkaisua

Erillisverkoissa työskentelee monipuolinen joukko järjestelmäoperaattoreita, jotka tulevat erilaisista koulutus- ja työkokemustaustoista. Heidän työtehtävänsä ovat vaihtelevia ja edellyttävät hyviä tiimityötaitoja. Mikä tekee hyvän järjestelmäoperaattorin ja mitä sellaiseksi pyrkivä voi työltä odottaa?
erillisverkot järjestelmäoperaattori kyberturvallisuus

Erillisverkkojen hallintakeskuksessa työskentelee järjestelmäoperaattoreita, joiden toimenkuvana on valvomotyö. Työn avulla varmistetaan Erillisverkkojen palveluiden toimivuus vuoden ympäri, vuorokauden jokaisena tuntina.

”Työtehtäviini kuuluu useiden eri järjestelmien kanssa työskentelyä, valvontajärjestelmien seurantaa, asiakastiedottamista ja asiakaspalvelua. Hallintakeskus käynnistää mahdollisissa vikatilanteissa korjausprosessin, jotta palvelu saadaan takaisin käyttöön mahdollisimman nopeasti”, kertoo yksi Erillisverkkojen järjestelmäoperaattoreista.

Järjestelmäoperaattorien koulutus- ja työkokemustaustat eivät ole keskenään samanlaisia. Osa on kouluttautunut insinööriksi, ja osalla on puolestaan vahva työkokemus valvomotyöskentelystä. Erilaiset taustat tekevät järjestelmäoperaattorien tiimistä monipuolisen ja tehokkaan.

Ei kahta samanlaista päivää

Järjestelmäoperaattorin arki sisältää monipuolisia työtehtäviä, ja jokainen työpäivä on hieman erilainen.

”Työtehtäviä on vaihtelevasti eri vuorokaudenaikojen ja viikonpäivien välillä. Parasta työssäni on pitkät 12-tuntiset vuorot ja niitä vastapainottavat pitkät vapaat. Tämä on siis vuorotyötä, ei tarvitse aina olla perinteiseen tapaan klo 8–16 sorvin ääressä”, järjestelmäoperaattori sanoo.

Työtehtävien merkityksellisyys on nykyään keskeinen tekijä uusien työnhakijoiden houkuttelussa. Järjestelmäoperaattori myöntää, että mahdollisuus tehdä merkityksellistä työtä toimi myös hänelle houkuttimena, kun hän haki tehtävään.

”Työn ja vapaa-ajan tasapaino, kiinteät mutta joustavat työajat sekä erinomainen tiimi ja työilmapiiri ovat tekijöitä, joilla voisin nyt houkutella uusia työntekijöitä merkityksellisyyden ohella”, järjestelmäoperaattori pohtii.

Järjestelmäoperaattorin työ voi aluksi yllättää monipuolisuudellaan, mutta hyvä perehdytys auttaa alkushokkiin.

”Järjestelmäoperaattorin työ vaatii muun muassa pitkää pinnaa, ongelmanratkaisukykyä, maalaisjärkeä, hyviä IT-taitoja, yhteistyökykyä, tiimityöskentelytaitoja sekä yhteen hiileen puhaltamista”, järjestelmäoperaattori luettelee.

Työ opettaa tekijäänsä

Nykyisessä tiimissä ei ole kahta samanlaista järjestelmäoperaattoria, eikä se ole tavoitteenakaan. Insinööritutkinnosta voi olla apua järjestelmäoperaattorin työssä, mutta se ei ole välttämättömyys, jos hakijalla on soveltuvaa työkokemusta. Esimerkiksi valvomotyökokemuksesta voi olla hakijalle etua.

”Käytännössä meille voi hakea suoraan koulun penkiltä, sillä töissä oppii kaiken tarvittavan. Hyvällä asenteella ja ahkeralla työnteolla on enemmän merkitystä kuin koulutuksella”, järjestelmäoperaattori pohtii.

”Työn hyviin puoliin kuuluu joustavuus molempiin suuntiin. Työvuorot saa aina soviteltua yhteen muun elämän kanssa. Omat työvuorot ovat nähtävissä pitkälle tulevaisuuteen”, hän jatkaa.

Jos järjestelmäoperaattori tiivistäisi työnsä kolmeen sanaan, ne eivät sentään olisi Ranskan vallankumouksen ihanteiden mukaiset vapaus, veljeys ja tasa-arvo, vaikkakin yksi niistä osuu kohdalleen. Järjestelmäoperaattori päätyy pienen pohdinnan jälkeen selkeään kolmen sanan kokonaisuuteen:

”Vastuu, vapaus ja yhteistyö.”