Erven Esa Wörlin: ”Konesalimme palvelevat häiriöittä”
Erveläiset turvallisuudentekijät -juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työpäivänsä kulusta keskellä koronapandemiaa ja Suomen poikkeustilaa.
Erillisverkkojen konesalitiloista vastaava tuotantopäällikkö Esa Wörlin lupaa, että toimivat laitetilat ja häiriötön palvelu varmistavat yhteiskunnan turvallisuuden ja huoltovarmuuden.
Näkyvätkö poikkeusolot konesalien toiminnassa?
Turvallisuus ja varautuminen ovat aina ykkösprioriteettimme, ja kaikki toiminta pyörii normaalisti. Konesalimme on tarkoitettu julkisten palvelujen ja muiden kriittisten järjestelmien ylläpitoon, eli ne täyttävät viranomaisten korkeimmat turvallisuusvaatimukset jokaisessa hetkessä.
Tehtävämme on taata häiriötön palvelu kaikkina aikoina. Tilat ovat huolellisesti ylläpidettyjä ja valvottuja. Turvallisuus on varmistettu teknisiä vikoja, ulkopuolisia uhkia, yhteiskunnan kriisitilanteita sekä tietoliikennehäiriöitä ja -hyökkäyksiä vastaan.
Se mihin koronatilanne on hiukan vaikuttanut ovat meneillään olevat rakennushankkeet, joissa rakennamme uutta ja modernisoimme vanhaa. Euroopasta tulevien komponenttien saatavuudessa on ollut jonkin verran viivettä, kun tehtaita on kiinni. Tämä ei kuitenkaan vaikuta konesalien toimintavarmuuteen, eikä mitään häiriöitä ole ollut.
Miten koronakriisi on muuttanut työtäsi?
Erillisverkoilla on konesalitiloja ympäri Suomea – Helsingistä Rovaniemelle – ja normaalioloissa olen käynyt lähes viikoittain maakunnissa erilaisissa yhteistyö- ja asiakaspalavereissa tai edistämässä hankkeita. Nyt palaverit hoituvat etänä kotoa. Päiväni täyttyvätkin pääosin etäpalavereista, joita on usein iltakuuteen.
Ruudun ääressä tulee istuttua sen verran tiiviisti, että ergonomiaan on kiinnitettävä huomiota: viikon sohvalla työskentelyn jälkeen hain työpaikaltani Espoon Otaniemestä näyttöjen ja läppäreiden lisäksi satulatuolin ja ostin työpöydän. Vastaan kiinteistö- ja konesaliliiketoiminnasta, ja minulla on 13 hengen tiimi. Koronaan liittyen käymme läpi erilaisissa työryhmissä pari kertaa viikossa tilannekuvaa läpi.
Konesalit vaativat tietojärjestelmien ylläpitoa ja laitteiden fyysistä huoltoa. Laitteita huoltavat sopimustoimittajamme työskentelevät normaalisti kohteissa – toki koronaan liittyviä turvaohjeistuksia noudattaen.
Oletteko nostaneet kriisin myötä valmiustasoanne?
Toiminnan takaaminen on aina yhtä kriittistä. Tiedostamme toki, että koronakriisissä on poikkeuksellista riski, että moni ihminen voi sairastua samaan aikaan. Järjestelmämme ovat monimutkaisia: jos esimerkiksi sähkömies tulee korjaamaan jotain vikaa, hän ei voi olla kuka tahansa, vaan henkilöllä on oltava ammattitaidon lisäksi vahva kohdetuntemus.
Kaikki laitteistot on alun perin suunniteltu ja rakennettu vikatietoisiksi, eli yksi vika ei lamaannuta järjestelmiä. Olemme kiinnittäneet nyt ekstrahuomiota viankorjaukseen. Pidämme seurantapalavereja tärkeimpien alihankkijoidemme kanssa. Tiedämme kaiken aikaa, onko sairaustapauksia ja kuinka varamiehitys on järjestetty.
Toimimme asiakkaidemme vaatimusten mukaisesti. Laitetilojen fyysinen turvallisuus on varmistettu kattavilla turva- ja valvontajärjestelmillä sekä rakenteellisella suojauksella. Häiriötilanteissa automaattisesti päälle menevillä varavoimakoneilla varmennetaan katkeamaton sähkönsyöttö. Hallintakeskuksessa toimii päivystys ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.
Millaisia konesalipalveluita Erillisverkot tarjoaa?
Suurin osa konesaleista on maanalaisia luolastoja, ja tilojen pinta-ala on 80 000 neliömetriä. Se vastaa noin 10 isoa jalkapallokenttää. Luolat on louhittu pääsääntöisesti 1970–1980-lukujen taitteessa. Ne olivat aikoinaan viestiasemia, joilla mahdollistettiin sen aikaisen lankapuhelinverkon toiminta.
Luolastojen sisään on tehty uusia konesaliyksiköitä – vähän kuin talo talon sisään -periaatteella.
Alkuperäiset tilat eivät luonnollisesti sovellu enää nykyisten palvelinkeskusten tarpeisiin. Olemme modernisoineet tiloja ja rakentaneet paljon uutta: luolastojen sisään on tehty uusia konesaliyksiköitä – vähän kuin talo talon sisään -periaatteella. Räätälöimme tilat aina asiakkaan tarpeen mukaan. Laitteiden kautta liikkuu runsaasti yhteiskunnallisesti merkittävää kaupallisten toimijoiden sekä viranomaisten viestiliikennettä.
Tarjoamme asiakkaidemme tieto- ja viestintäjärjestelmille nykyaikaiset konesalit niin fyysisessä kuin virtuaalisissakin ympäristöissä. Molemmat varmistavat yhteiskunnan turvallisuuden ja huoltovarmuuden. Fyysiset konesalit ovat koti datalle, jonka on pysyttävä kotimaisissa käsissä. Erillisverkkojen täysin ohjelmisto-ohjattu Lioncloud-pilvipalvelu tarjoaa turvallista virtuaalista konesalipalvelua Suomessa.
Miten näet pilvipalveluiden tulevaisuuden?
Mielestäni kaikkien viranomaiskäytössä olevien konesalien ei tarvitse olla ehdottomasti aina Suomessa. On myös paljon turvaluokittelematonta tietoa, joka voidaan sijoittaa pilvipalveluihin rajojen ulkopuolellekin. Kuluttajadata on jo pitkälti pilvessä. Pilvipalveluita tuottavat kansainväliset jättiläiset osaavat asiansa – on mustavalkoista ajatella, että vain me täällä Suomessa osaamme turvallisuuden ja olemme turvassa viemällä palvelimet kallion sisään.
Sekin on tunnistettava, etteivät ne suurimmat rikolliset tule ovien läpi tietoa varastamaan, vaan ne tulevat piuhaa pitkin, ja jonkin piuhan päässä konesalitkin ovat. Eli kokonaisturvallisuudesta puhuttaessa sekä fyysisten tilojen että tietoturvan on oltava vahvasti hallinnassa.
Miten rentoudut vapaa-ajallasi?
Ennen koronakriisiä henkireikäni oli kuntosalilla käynti, mutta se on ollut nyt tauolla. Olen korvannut sitä keväisillä kävely- ja juoksulenkeillä ja pyöräilemällä. Nyt on mukava lähteä ulos, kun valoa riittää pidemmälle ja katupölykin alkaa hellittää.
Kuka?
Esa Wörlin, Erillisverkkojen konesalitiloista vastaava tuotantopäällikkö:
- Olen koulutukseltani sähköinsinööri ja tullut taloon vuonna 2011. Vastuualueeni on pysynyt kutakuinkin samana, vain tiimi ja toiminta ympärillä on kasvanut vuosien varrella merkittävästi.
- On innostavaa työskennellä näin mielenkiintoisella alalla: meillä on paljon erilaisia huippuluokan teknisiä järjestelmiä, jotka kiehtovat minua. Hienoa on sekin, että saan olla mukana varmistamassa yhteiskunnan toimivuutta: tehdä työtä, jolla on merkitystä. Virtaa antaa myös hyvä työyhteisö – omat kollegat, sidosryhmien edustajat ja asiakkaat.
- Ennen Erillisverkkoja olin kymmenisen vuotta vastaavissa tehtävissä muun muassa YIT:ssä ja silloisella Soneralla, eli kaikkiaan olen ollut teknologia-alan parissa parikymmentä vuotta. Työurani alussa viestijärjestelmät olivat hajautettuja: joka kylässä oli jonkinlainen keskusasema. Vuosien mittaan toiminta on kehittynyt keskitettyyn suuntaan eli parhaimmillaan on vain yksi konesali, jossa palvellaan koko maata.