Erven Elina Koski: ”Pidämme Krivat-tilannekuvapalvelun iskussa ja palvelutason korkealla korona-aikana”
Erveläiset turvallisuudentekijät -juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työpäivänsä kulusta keskellä koronapandemiaa ja Suomen poikkeustilaa.
Krivat on viranomaisten ja muiden turvallisuuskriittisten toimijoiden yhteistyöalusta ja tilannekuvapalvelu erityisesti suurhäiriötilanteisiin.
Miten poikkeusolot näkyvät Krivatin toiminnassa?
Näin poikkeusaikana keskitymme pitämään palvelun asiakkaalle stabiilina. Nyt ei ole oikea aika esimerkiksi ajaa sisään uudistuksia, vaan tärkeintä on, että Krivat toimii vakaasti ja totutulla tavalla. Nyt on käynnissä siis ”business as usual”.
Krivat-tilannekuvapalvelu on tarkoitettu siihen, että viranomaiset ja muut kriittiset toimijat voivat tehokkaasti pitää yhteyttä toisiinsa häiriötilanteissa. Meidän tehtävämme on pitää palvelu iskussa ja palvelutaso korkeana.
Toki itse teen tuotekehittäjien kanssa taustalla koko ajan pieniä päivityksiä sekä myös pitkäaikaista kehitystyötä, jotta voimme parempien aikojen tullessa ruveta heti testaamaan uusia ominaisuuksia.
Olemme kehittämässä esimerkiksi mobiilisovellusta, joka on ollut jo testattavana muutamilla pilottikäyttäjilläkin. Haluamme sen tuotantokäyttöön mahdollisimman pian koronakriisin jälkeen. Vielä ei ole kuitenkin oikea aika, koska käyttöönotto vaatii sisäänajoa monella taholla.
Miten koronakriisi on muuttanut työtäsi?
Työni ei itse asiassa ole muuttunut paljonkaan, paitsi että teen kaiken etänä. Teen paljon yhteistyötä sovelluskehittäjien kanssa, ja se ei vaadi mitään erityisjärjestelyjä, vaan tavalliset työvälineeni riittävät.
Olen harrastuksekseni itseopiskellut jonkin verran koodaamista, mutta en itse koodaa työssäni. Voin tehdä työni mielestäni paremmin, kun ymmärrän vähän siitä, miten ohjelmistokehitys toimii.
Saan Krivatin kehitykseen yleensä paljon ideoita ja palautetta eri aloilla toimivilta asiakkailtamme. Pandemia on estänyt ryhmien live-tapaamiset, mutta koronakriisin aikana olen pitänyt jonkin verran perehdytyksiä Krivatin uusille käyttäjille, joilta saan hyviä uusia näkökulmia vanhoihin toimintoihin.
Oletteko nostaneet kriisin myötä valmiustasoa Krivatissa?
Meidän ei ole tarvinnut nostaa erityisesti valmiustasoa, koska Krivat on toiminnassa sekä kriisivalmiudessa vuoden ympäri. Olemme panostaneet siihen, että se on ehdottoman luotettavasti käytettävissä. Erillisverkkojen oma valvomo toimii jatkuvasti 24/7 ja seuraa myös Krivatin toimintaa.
Minkälaisena näet Krivatin tulevaisuuden?
Erittäin mielenkiintoisena. Krivatissa on paljon potentiaalia, ja voimme kehittää palvelua vielä monella tavalla asiakasorganisaatioidemme tarpeisiin. Ja kun mukaan tulee koko ajan myös uusia asiakassektoreita, tarpeet monipuolistuvat. Samaan aikaan tekniikka kehittyy koko ajan ja mahdollistaa erilaisten uudistusten kehittämisen.
Miten rentoudut vapaa-ajallasi?
Olen tällainen iloinen introvertti, joka ei kärsi etätöistä. Liikun aktiivisesti ja olen vannoutunut lukutoukka. Minulla on kotonakin pienen kirjaston verran luettavaa. Viimeksi luin Mika Waltarin Kuka murhasi rouva Skrofin? Se on vanha kirja, mutta oikein mukava lukukokemus ja ilahduttavasti erilainen kuin siitä tehty elokuva. Kirja on muuten Komisario Palmu -sarjan ensimmäinen teos, vaikka elokuvahistoria antaakin ymmärtää toisin.
Olen harrastanut rugbya noin kymmenen vuotta, mutta en enää pelaa, vaan toimin tuomarina – mutta siinäkin saa juosta tosissaan kentällä! Korona-aikana emme pääse pelaamaan, siksi kuntoa on pidettävä yllä juoksulenkeillä ja muulla kuntoilulla.
Kuka?
Elina Koski, Krivat-palvelun tuoteomistaja:
- Aloitin Krivatin tuoteomistajana keväällä 2020. Vastuullani on Krivatin tuotekehitys sekä sovellustoimittajien työn koordinointi. Käytännössä olen ikään kuin tulkki asiakasorganisaatioidemme ja koodinkehittäjien välillä.
- Tulin Erillisverkkoihin töihin Krivat-palvelun järjestelmäasiantuntijaksi keväällä 2014. Palvelua pilotointiin tuolloin, ja se otettiin tuotantokäyttöön alkuvuonna 2015.
- Olen koulutukseltani kaksinkertainen tradenomi. Viimeisimmän eli turvallisuusalan tradenomitutkinnon suoritin osittain työn ohessa ja valmistuin 2015.
- Olen aiemmin tehnyt turvallisuusalalla töitä vartijana, ja sitä ennen työskentelin ravintola-alalla. Erilaisista työkokemuksista on hyötyä nykyisessä työssäni, koska niiden ansioista pystyn paremmin ymmärtämään palvelussa mukana olevien erilaisten tahojen toiveita ja tarpeita.
Lue lisää:
Erven Harri Hildén: ”Seuraamme tilannekuvaa 24/7”
Erven Esa Wörlin: ”Konesalimme palvelevat häiriöittä”
Erven Mari Fallström: ”Vastuullisuus kuuluu menestyvän yrityksen arkeen”