Erillisverkot tuo tulevaisuuden avaruuspalvelut turvallisuusviranomaisten tarkasteltavaksi – OneWeb-esittely nosti esille matalan kiertoradan satelliittien mahdollisuudet
Erillisverkot tuo tulevaisuuden teknologisia ratkaisuja ja palveluita eri viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden tietoisuuteen. Yhteiskunnan toimivuus, kansallinen turvallisuus ja sitä kautta päätöksenteko kietoutuvat yhä vahvemmin avaruustoiminnan ympärille. OneWeb on yksi matalan kiertoradan tietoliikennesatelliitteja (low earth oribit, LEO) tarjoavista toimijoista.
LEO-satelliitit mahdollistavat nopean ja viiveettömän globaalin tietoliikennepalvelun, ja sitä kautta digitaalisten palveluiden hyödyntämiseen entistä laajemmin turvallisuustoimijoiden työssä.
”Suomalaiset turvallisuustoimijat tarvitsevat parhaat mahdolliset teknologiset työkalut nyt ja tulevaisuudessa. Tuomme rohkeasti esille eri vaihtoehtoja muun muassa uusien avaruuspalveluiden osalta. Järjestimme ensimmäisenä Suomessa OneWeb-satelliittipalveluesittelyn, jotta turvallisuustoimijoilla ja kriittistä infrastruktuuria varmistavilla organisaatioille on paras mahdollinen näkymä tulevaisuuden teknologioihin”, Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppinen kertoo.
OneWeb:n satelliittiekosysteemi muodostuu 648 LEO-satelliitista, maa-asemista ja käyttäjän päätelaitteesta. Ekosysteemi mahdollistaa tietoliikenneyhteyden niin maalla, ilmassa kuin merelläkin. Virtuaalinen esittelytilaisuus johdettiin Iso-Britannian Buckinghamshirestä. Tilaisuudessa esiteltiin palvelun rakennetta ja suorituskykyä.
”Olemme otettuja, että voimme esitellä LEO-satelliittien kykyä ja mahdollisuuksia suomalaisille viranomaisille. Haluamme tuoda viranomaisten ja turvallisuustoimijoiden arkeen luotettavia ja turvallisia tietoliikennepalveluja, jotka toimivat ajasta ja paikasta riippumatta”, OneWeb:n johtaja Dylan Browne sanoo.
Erillisverkot tuo myös jatkossa esille teknologianeutraalisti eri toimijoita, joiden palveluista suomalaiset turvallisuustoimijat voivat hyötyä. Satelliitit tuottavat ja välittävät dataa, jota tarvitaan niin uusissa 5G-tietoliikenneratkaisuissa, sään ennustamisessa kuin vaikkapa erilaisissa maa- ja metsätalouspalveluissa. Lähes kaikkia avaruusteknologioita hyödynnetään myös sotilaallisesti.