alkuun

Erillisverkot tulevaisuudessa: ”Kansallisia kriittisen viestinnän ratkaisuja tarvitaan myös liittoumien maailmassa”

Erillisverkkojen tehtävä on tärkeä tänään, mutta vielä kriittisempi huomenna. Liittoumat eivät riitä turvaamaan Suomea, eikä teknologian harppauksista ole varaa jäädä jälkeen. Tulevaisuudessakin on varmistettava, että suomalaisilla turvallisuustoimijoilla on käytössään parhaat mahdolliset kriittisen viestinnän ratkaisut.
viranomaisviestintä viranomaisyhteistyö virve

25 vuotta täyttävän Erillisverkkojen kunniaksi julkaistussa miniartikkelisarjassa on muisteltu ensi askeliamme erityistehtäväyhtiönä sekä pohdittu, mikä tekee Erillisverkoista tärkeän toimijan nykypäivän yhteiskunnassa. Seuraavaksi käännetään katseet tulevaisuuteen.

Erillisverkkojen teknologiajohtaja Antti Kauppinen, mitä seuraavien 25 vuoden päässä näkyy?

”Omalta osaltani varmaankin eläkkeellä oloa ja tyhjää kalenteria”, Erillisverkoilla lähes alusta asti, jo 23 vuotta, työskennellyt Kauppinen naurahtaa.

”Mutta eläkkeeltä käsin saan varmasti seurata, kuinka Erillisverkot edelleen mahdollistaa Suomen viranomaisten ja turvallisuustoimijoiden toiminnan ja yhteistyön parhailla mahdollisilla työkaluilla. Tarve Erillisverkoille ja ydintehtävällemme ei tulevaisuudessa häviä, vaan on päinvastoin korostumassa”, hän sanoo.

Erillisverkot – kokonaisturvallisuuden kriittinen liima tulevaisuudessakin

Kauppinen sanoo, että kansallinen turvallisuus ja yhteiskunnan vakaus ovat yhä enemmän teknologiasta riippuvaisia. Teknologia taas kehittyy niin kovaa vauhtia, ettei hallinnonaloilla ja turvallisuustoimijoilla jatkossakaan ole varaa suunnitella, kehittää, hankkia ja tuottaa itse omia kriittisen viestinnän palveluitaan.

Sitä tehtävää Suomessa hoitaa Erillisverkot, myös tulevaisuudessa. Kauppinen kuvaa, että yhtiö on ikään kuin yhteistyötä lujittava liima kokonaisturvallisuuden eri toimijoiden välillä. Samalla Erillisverkot on keskeinen solmu turvallisuuden ekosysteemissä: oma ydinosaaminen tarvitsee tuekseen alan palveluntarjoajia ja kumppaneita.

Myös valtio-omisteisuudella on yhtälössä etunsa. Kauppisesta onkin tärkeää, että Erillisverkot on kansallinen toimija ja valtiollisissa käsissä.

”Esimerkiksi käyttämiämme palveluita kilpailuttamalla voidaan varmistaa, että jatkuvasti korostuva kustannustehokkuus toteutuu toiminnassamme. Toisaalta kilpailutuksissa on tärkeää turvata myös tietämyksen ja osaamisen säilyminen valtiollisella toimijalla. Näin varmistetaan tarjoamiemme palvelujen käytettävyys kaikissa olosuhteissa ja se, ettei kustannuksia paisuttavaa toimittajariippuvuutta pääse syntymään.”

Kohti liittoumien maailmaa: ”Ei poista tarvetta kansalliselle suorituskyvylle”

Ajassa ei tarvitse mennä montaa vuotta taaksepäin, kun monikaan ei olisi uskonut Suomen olevan pian Natossa. Onko kansalliselle kyvykkyydelle vielä tarvetta, jos maailma menee yhä enemmän kohti leirien ja liittoumien aikaa?

Kauppisen mukaan liittoumissa merkityksellistä on, että niiden ratkaisujen, joita Suomessa tuotamme, pitää olla yhteensopivia muiden maiden kanssa. Liittoutuminen ei poista tarvetta kansalliselle suorituskyvylle tai osaamiselle.

”Kriittisten palveluiden tulee toimia myös poikkeusoloissa ja häiriötilanteissa. Emme voi olla riippuvaisia muista esimerkiksi silloin, kun ihmiset, sähkö tai tietoliikenne eivät pysty ylittämään Suomen rajaa.”

Palveluita asiakkaiden tarpeisiin: ”Vahvuutemme on vahva asiakasymmärrys”

Erillisverkoissa tulevaisuuden uhkia ja innovaatioita tarkastellaan asiakkaiden näkökulmasta: millä teknologisilla ratkaisuilla Suomen turvaajia voidaan parhaiten auttaa täyttämään tehtävänsä kaikissa olosuhteissa?

Kauppisen mukaan Erillisverkkojen ehdoton vahvuus on globaalistikin poikkeuksellisen vahva ymmärrys asiakkaiden toiminnasta ja tarpeista. Kun Erillisverkoilla on hyvä ymmärrys turvallisuustoimijoiden tarpeista, myös valtiolla on.

”Suomi on yksi alan edelläkävijöistä: Virve oli ensimmäinen valtakunnallinen TETRA-teknologiaan perustuva viranomaisverkko maailmassa. Sitä on aina kehitetty yhdessä asiakkaiden kanssa, ja se palvelee heidän tarpeitaan edelleen. Virve 2 -palveluiden myötä olemme jälleen yksi ensimmäisiä maita, jotka ottavat käyttöön laajakaistaista viranomaisviestintää. Voimme olla tästä ylpeitä”, hän sanoo.

Tulevaisuuden kannalta tärkeää on myös tunnistaa teknologian kehityksen mahdollisuudet ja asiakkaita hyödyttävät innovaatiot esimerkiksi tekoälyssä, kyberturvallisuudessa ja 6G-verkoissa.

”Esimerkiksi 6G:n osalta tehtävämme on varmistaa, että kehityksessä huomioidaan turvallisuustoimijoiden tarpeet. Vaikutamme yhdessä kumppaniorganisaatioiden kanssa, jotta äänemme kuullaan. Viranomaiset ovat mobiilikäyttäjistä pieni joukko, mutta sitäkin tärkeämpi – myös tulevaisuudessa.”

Artikkeli on kolmas ja viimeinen osa minijuttusarjassa, jossa kerromme 25 vuotta täyttävästä Erillisverkoista eilen, tänään ja tulevaisuudessa. Lue myös ensimmäinen ja toinen osa.

Antti Kauppinen

Antti Kauppinen

Johtaja, uudet liiketoiminnat 040 866 8582 antti.kauppinen@erillisverkot.fi