Erillisverkkojen vuosi 2024: varautumista ja valmiutta kehitetty, Virve 2 -palvelut otettavissa käyttöön

”Vuonna 2024 sekä taloudelliset paineet että kiristyvä turvallisuustilanne haastoivat meitä”, tiivistää Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki. ”Näiden haasteiden ristipaineessa tehtävämme tuottaa kriittisiä ict- ja tietoliikennepalveluita turvallisuusviranomaisille ja -toimijoille korostui entisestään.”
Yhtiön taloudellinen tilanne koheni, mutta lähivuodet tulevat olemaan tiukkoja. ”Yritämme päästä mahdollisimman hyvistä lähtökohdista näihin tuleviin vuosiin”, Lehtimäki sanoo, ”joten olemme käynnistäneet säästöohjelman.”
Erillisverkot uudisti strategiansa vuonna 2023 toimintaympäristön muutosten takia. 2024 sen toimeenpanoa jatkettiin uudistamalla brändi ja organisaatio. Muutosten tavoitteena on parantaa asiakaskeskeisyyttä, toiminnan sujuvuutta ja yhtiön tunnettuutta.
Toiminnan tarkoitus on taata yhteiskunnan turvallisuutta
Erillisverkot tuottaa ict-palveluita turvallisuustoimijoille. ”Kehitimme erityisesti palveluiden toimintavarmuutta. Varautumis- ja valmiustyössä otettiin huomioon niin tekninen kyvykkyys kuin henkilöstön osaaminen”, Timo Lehtimäki toteaa. Palveluiden toimintavarmuus ja häiriöttömyys asiakkaille pysyi hyvänä.
Viranomaisverkko Virven kehittäminen laajakaistaisiksi Virve 2 -palveluiksi on monen vuoden mittava työ. Siinä saavutettiin jälleen yksi etappi, kun Virve 2:een saatiin valmiiksi nykyisen Virven kaltaiset toiminnallisuudet. Lehtimäki kertoo, että seuraavaksi asiakasorganisaatiot todentavat palveluiden toimivuutta niiden käyttöönoton yhteydessä: ”Kaikki palaute on meille ja kumppaneille todella arvokasta. Yhteinen tavoitteemme on saada siirtymä Virve 2 -palveluihin valmiiksi vuoden 2028 loppuun mennessä.”
Erillisverkot toimii korkean varautumisen verkko-operaattorina julkisen hallinnon turvallisuusverkon (Tuve) asiakkaille tuottamalla turvallisuusverkkolain mukaisesti verkko- ja infrastruktuuripalveluja. Niiden asiakaskunta jatkoi laajentumistaan, ja käyttäjiä oli vuoden lopussa noin 40 000. Asiakkaiden määrän kasvu näkyi edelleen myös tytäryhtiö Leijonaverkoissa, jonne on sijoitettu Erillisverkkojen kiinteistöliiketoiminta. Timo Lehtimäen mukaan kasvun taustalla on se, että yritykset ja viranomaiset ovat tiedostaneet tarpeen varmistaa kriittisten toimintojensa jatkuvuutta turvatuissa olosuhteissa.
Henkilöstötyytyväisyys jatkoi kohenemista, asiakkaiden suositteluhalukkuus laski
Erillisverkot on tehnyt systemaattista työtä työntekijäkokemuksen parantamiseksi, ja tulokset näkyivät jälleen henkilöstökyselyssä: niin sanottu Liekki-indeksi oli 79/100 ja henkilöstön halu suositella työpaikkaansa eli eNPS oli 24. Kumpikin koheni yhdellä pykälällä. ”Olemme panostaneet etenkin hyvinvointiin, sillä haluamme, että meillä riittää virtaa myös työpäivän jälkeen”, Lehtimäki kertoo. Tämä strateginen valinta on tuonut myös tunnustusta: Erillisverkoille myönnettiin Mieli ry:n Hyvän mielen työpaikka® -merkki.
Asiakastyytyväisyydessä koettiin takapakkia, kun asiakkaiden nettosuositteluindeksi eli NPS laski ennätyksellisestä 48 pisteestä 35 pisteeseen. ”Meillä on parannettavaa operatiivisessa tehokkuudessa ja muutoskyvyssä”, Lehtimäki tiivistää. ”Toimintaa pitää jatkuvasti kehittää vastaamaan asiakkaiden odotuksia entistäkin paremmin. Turvallisuustilanteen muutosten takia vaatimukset tiukentuvat koko ajan, ja niihin haluamme vastata.”
Erityistehtäväyhtiö ei voi tinkiä vastuullisuudesta
Erillisverkkojen kädenjälki eli positiivinen vaikutus on koko yhteiskunnan turvallisuuden ja toimivuuden kannalta kriittinen: palvelut tehostavat turvallisuustoimijoiden toimintaa ja varmistavat jokaisen kansalaisen avunsaantia yhdenvertaisesti.
Palveluiden kovana pysyneen kysynnän myötä Erillisverkkojen kasvihuonekaasupäästöt kasvoivat 22 prosenttia 32 600 hiilidioksidiekvivalenttitonniin. Erillisverkkojen omasta toiminnasta aiheutuvat päästöt (scope 1) ovat prosentin luokkaa, ja valtaosa päästöistä aiheutuu scope 3 -kategoriasta eli arvoketjun päästöistä. ”Päivitimme vuoteen 2035 ulottuvaa päästöjen vähennyssuunnitelmaamme”, toimitusjohtaja Lehtimäki kertoo. ”Helpot toimet on tehty, ja seuraavaksi tarvitaan yhteistyötä kumppaneiden kanssa, jotta pääsemme eroon esimerkiksi europerusteisesta laskennasta”, hän jatkaa.
Päästöjen vähentämiseen liittyy olennaisesti energiankäyttö. Erillisverkot saavutti energiatehokkuussopimuksen tavoitteen energiatehokkuustoimista, mistä iso kiitos kuuluu tytäryhtiö Leijonaverkkojen pitkäjänteiselle työlle.
Yksi vuoden 2024 vastuullisuusteemoista oli monimuotoisuus. Erillisverkot julkisti kesällä näkökulmansa ihmisten monimuotoisuuteen, ja loppuvuodesta valmistui selvitys toiminnan vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. ”Molemmissa tapauksissa erilaisuus on rikkaus”, Lehtimäki toteaa.
Vuosi 2024 oli Erillisverkoille paitsi työtä täynnä myös juhlava, kun yhtiö täytti 25 vuotta. ”Juhlimme työn merkeissä”, Lehtimäki iloitsee. ”Tahdon kiittää lämpimästi erillisverkkolaisia sitoutumisesta ja ammattitaidosta sekä asiakkaita ja kumppaneita luottamuksesta meitä kohtaan. Vaikka maailmalla myrskyää, jatketaan me Suomessa hyvää yhteistyötä.”
Suomen Erillisverkot -konsernin liikevaihto vuonna 2024 oli 140 miljoonaa euroa ja vakituista henkilöstöä oli vuoden lopussa 374 henkilöä (2023: 119 miljoonaa euroa ja 370 henkilöä).
Erillisverkkojen vuosikertomus on julkaistu yrityksen verkkosivuilla. Se sisältää vuosikatsauksen, vastuullisuusraportin, hallinto- ja ohjausjärjestelmän kuvauksen sekä toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Palkitsemisraportti löytyy niin ikään verkkosivuilta.