alkuun

Asiakkaille, joille tavanomainen ei riitä – Erillisverkot tarjoaa turvalliset ja toimintavarmat ict-palvelut

Erillisverkot perustettiin vuonna 1999 rakentamaan ja operoimaan viranomaisten yhteistä viranomaisradioverkko Virveä. Erillisverkot ja yhtiön tarjoamat palvelut ovat vuosien varrella laajentuneet, mutta ydintehtävä on edelleen sama: viranomaisten ja turvallisuustoimijoiden kriittisen viestinnän ja tilannejohtamisen turvaaminen. Mikä tekee Erillisverkoista erityisen?
Erillisverkot ict-palvelut viranomaisverkko

Erillisverkot on valtion omistama yhtiö, jonka tehtävä on

  • ylläpitää ja kehittää turvallisuusverkon verkko- ja infrastruktuuripalveluita
  • luotsata ja kehittää viranomaisverkko Virveä kohti laajakaistaisia palveluita
  • tarjota Suomessa sijaitsevat turvapilvi- ja konesalipalvelut sekä
  • ylläpitää ja turvata kansallista kriittistä infrastruktuuria.

Erillisverkot ei tavoittele toiminnallaan voittoa. Erillisverkkojen asiakkaita ovat muun muassa Suomen puolustusvoimat, pelastustoimi, poliisi, sosiaali- ja terveystoimijat, Rajavartiolaitos, Tulli sekä monet huoltovarmuuskriittiset yksityiset toimijat.

”Meillä turvallisuus ja toimintavarmuus ovat niin sanotusti nextillä levelillä, ja osa vaatimuksista tulee suoraan lainsäädännöstä. Samanlaisia odotuksia ja vaatimuksia ei yleensä kohdistu kaupallisille toimijoille. Turvaamalla muun muassa viranomaisten kriittistä viestintää olemme osa kokonaisturvallisuuden arvoketjua, joka ulottuu kansalaisiin asti ja auttaa koko yhteiskuntaa. Palveluidemme ansiosta viranomaiset ja turvallisuustoimijat pystyvät viestimään tehokkaasti ja turvallisesti, ja tärkeä tilannetieto saavuttaa oikeat henkilöt nopeasti”, viestinnästä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Katariina Salmisalo kertoo.

Erillisverkot on määritelty valtion erityistehtäväyhtiöksi, koska sen toiminta liittyy kansalliseen turvallisuuteen. Erillisverkkojen omistajaohjauksesta vastaa valtioneuvoston kanslia. Yhtiömuotoisuuden ansiosta toiminta on mahdollista toteuttaa yritysmaailman tapaan ketterästi esimerkiksi rahoituksen osalta.

Radioverkosta kohti laajakaistaisia ratkaisuja ja tekoälyä

Erillisverkkojen toiminta alkoi viranomaisradioverkko Virvestä, jota alettiin rakentaa vuonna 1999. Perustamisen jälkeen Erillisverkkojen palvelut ovat pikkuhiljaa laajentuneet.

Toiminta laajeni ensin tytäryhtiöiden kautta: Leijonaverkot oy omistaa ja hallinnoi turvallisia suojatiloja ja konesalikohteita, ja Johtotieto oy tarjoaa kaivajille ja suunnittelijoille johtojen ja kaapeleiden sijaintietoa maarakennusta varten. Tilannekuvapalvelu Krivatin Erillisverkot lanseerasi vuonna 2013, ja julkisen hallinnon turvallisuusverkko siirtyi Puolustusvoimilta Erillisverkkojen operoitavaksi vuonna 2015.

Tällä hetkellä olemassa olevia palveluita kehitetään aktiivisesti. Viranomaisverkko Virve on siirtymässä laajakaistaiseen aikaan ja Krivatin ohjelmistoa ollaan uudistamassa. Ja ylipäätään palveluiden toimintavarmuutta kehitetään koko ajan. Erillisverkkolaisia on nykyään lähes 400 ympäri Suomea, ja päätoimipaikka sijaitsee Espoossa.

”Konkreettisten kehityskohteiden lisäksi seuraamme tarkasti ICT-alan kehitystä muun muassa kvanttiteknologian ja tekoälyn osalta. Olemme mukana kansainvälisissä hankkeissa ja standardointityössä, jotta pystymme tuomaan kansainväliseen teknologiakehitykseen suomalaisten turvallisuustoimijoiden näkemyksiä ja toiveita. Lähestymme uusia ratkaisuja aina harkitusti: emme voi olla organisaatio, joka hyppää ensimmäisenä uuteen, vaan palveluidemme pitää olla riittävän testattuja”, Salmisalo sanoo.

Pieni toimija tarvitsee ympärilleen luotettavia kumppaneita

Yhteistyö on yksi Erillisverkkojen tärkeimmistä arvoista, ja Erillisverkot hyödyntääkin palveluidensa tuottamisessa monia kumppaneita. Lisäksi palveluita kehitetään ja testataan yhdessä asiakkaiden kanssa, kuten on toimittu esimerkiksi uuden laajakaistaisen Virve 2:n kohdalla.

”Uskomme vahvasti kokonaisturvallisuuden malliin, jonka mukaan mikään toimija ei pysty yksin takamaan kansallista turvallisuutta. Tarvitsemme niin sisäisen turvallisuuden toimijoita, maanpuolustusta, siviiliyhteiskuntaa kuin järjestöjä. Ei olisi Erillisverkoillakaan tehokasta, että me yrittäisimme tehdä kaiken yksin. Olemme pieni toimija, ja Suomi on pieni maa, ja siksi yhteistyötä on hyvä tehdä”, Salmisalo painottaa.

Erillisverkkojen palveluilta vaaditaan toimintavarmuutta kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Esimerkiksi verkkojen toimintaa monitoroidaan jatkuvasti mahdollisten häiriöiden varalta. Toimintavarmuuden lisäksi Erillisverkoilta odotetaan vastuullisuutta, joka on myös osa Erillisverkkojen ydintehtävää.

”Meillä ei ole varaa olla vastuuton, sillä liiketoimintamme perustuu luottamukseen. Haluamme kantaa vastuun niin liiketoiminnastamme, henkilöstöstämme kuin ympäristöstäkin”, Salmisalo toteaa.