alkuun

Pohjoismaiset viranomaisoperaattorit vahvistavat laajakaistaisen viranomaisviestinnän yhteistyötään  

Pohjoismaiset viranomaisverkkojen operaattorit – Erillisverkot Suomesta, MSB Ruotsista ja DSB Norjasta – laajentavat perinteistä ISI-yhteistyötään. Maat ovat solmineet aiesopimuksen, jonka tarkoituksena on varmistaa palveluiden jatkuvuus rajat ylittävässä kriittisessä viestinnässä, kun se siirtyy laajakaistaiseen teknologiaan.
isi-yhteistyö viranomaisviestintä virve 2

Suomen, Ruotsin ja Norjan viranomaisoperaattoreiden aiesopimus yhteistyötä allekirjoitettiin  Ruotsin Rakel-päivän yhteydessä 19.11. järjestetyssä pohjoismaisessa Nordic Village -tapahtumassa. Allekirjoitettu sopimus on yhteistyön tahdonilmaus ilman juridisia sitoumuksia.

”Haluamme edelleen syventää ja varmistaa maidemme kesken hyvin sujunutta ISI-yhteistyötä, jolla tärkeä merkitys kriittiselle viranomaisviestinnälle. Ruotsi, Norja ja Suomi siirtyvät 3GPP-standardoituun laajakaistaiseen viestintään kukin omissa hankkeissaan ja omalla aikataulullaan 2020-30-lukujen aikana. Osana tätä kehitystä on tärkeää, että saamme ISI-yhteydet korvaavan uuden ratkaisun käyttöön ja että eteneminen on linjassa myös yleiseurooppalaisen BroadNet- ja EUCCS-kehitystyön kanssa. Huomionarvoista on myös, että yhteistyö turvallisuus- ja huoltovarmuusviranomaisten kesken on perinteisesti ollut maiden kesken tiivistä. Syvenevällä yhteistyöllä on kasvavaa merkitystä myös yhteispohjoismaiselle puolustusyhteistyölle’”, taustoittaa aiesopimusta liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvist Erillisverkoista.

Aiesopimuksen allekirjoittivat Norjan DSB:n puolesta Björn Morten Skudsveen (vas.), Ruotsin MSB:tä edustava Ronny Harpe ja Erillisverkkojen Timo Lehtimäki.

Viranomaisviestinnän kehitysvaihetta tukemaan on käynnistetty Nordic-CBC (Nordic Cross-Border Communication) -hanke. Osapuolet ovat sitoutuneet tukemaan  Nordic-CBC-hanketta tarjoamalla resursseja ja teknologiaa tulevan ISI-ratkaisut korvaavan MCS-yhteyden kehittämiseksi ja varmistamaan tarvittavan infrastruktuurin tulevaa yhteyttä varten.

ISI-yhteistyö tukee viranomaisia pelastustehtävissä ja rajavalvonnassa 

ISI-yhteistyö pohjoismaisten viranomaisverkkojen – Ruotsin Rakel, Norjan Nödnett ja Suomen Virve-verkko – välillä mahdollistaa, että eri maiden verkoissa voidaan  kommunikoida suoraan toistensa kanssa. Se luo edellytykset yhteensopivuudelle ja standardoidulle viestinnälle muun muassa rajaturvallisuudessa, pelastustoimessa ja muissa kansainvälisissä yhteistyötehtävissä. Esimerkkejä ISI-yhteistyöstä ovat yhteiset hätätilanneharjoitukset, rajavalvonnan tehostaminen ja tehokas tiedonvaihto monikansallisissa operaatioissa.

Verkkovierailua laajakaistaisissa verkoissa on testattu vuonna 2023. https://www.erillisverkot.fi/kansainvalisesta-testauksesta-vauhtia-laajakaistaiselle-virve-2lle/

Pohjoismaat ovat myös yhdessä julkaisseet vaatimuksia laajakaistaisessa viranomaisviestinnässä tarvittavien kovan käytön päätelaitteiden valmistajille.