alkuun

Voiko vastuullisuus vaarantaa yhteiskuntamme toimivuuden poikkeustilanteissa?

Mitä yhteiskunnallemme tapahtuisi, jos sähköt yhtäkkiä katkeaisivat tyynenä ja pilvisenä päivänä ja kriittisen infran varavoima perustuisi tuuli- ja aurinkovoimaan? Vaikka haluaisimme luopua kokonaan perinteisistä polttoaineista, se ei välttämättä ole mahdollista. Valintojen tekeminen on keskeinen osa vastuullisuutta.
poikkeustila varautuminen vastuullisuus

Joskus varmuus menee joidenkin vastuullisuusnäkökulmien ohi, varsinkin jos kyseessä ovat yhteiskunnan kriittiset toiminnot. Edessä on valinta: mitä painotamme? Ympäristö? Ihmiset? Yhteiskunnan toimivuus? Toiminnan jatkuvuus?

Varautumisen perusdilemma on, että toimenpiteet vaativat rahaa ja ihmisten työaikaa, mikä on aina pois jostain muusta. Siksi fiksun ja vastuullisen varautumisen perustana on riskien arviointi, suunnitelmallisuus ja ennakoiminen.

Välillä vastuullisuuden suhteen täytyy tehdä kompromisseja. Vastuullisen varautumisen on aina perustuttava kartoitettuihin uhkiin ja arvioon siitä, minkä tasoisia toimenpiteitä tarvitaan. Todellista vastuuttomuutta on se, että keskittyy vain yksityiskohtiin.

Suhteuta toimenpiteet tarpeisiin

Ennen kuin mietimme yksittäisiä varautumiseen liittyviä asioita, on tiedettävä, mihin olemassa oleviin riskeihin ja uhkiin varautumisen toimenpiteillä halutaan vastata. Se, minkä tasoisia toimenpiteitä tarvitaan, vaihtelee paljon organisaation ja varmistettavan toiminnan mukaan.

Koska Erillisverkot on hyvin turvallisuuskriittinen toimija, varautumisasiaa on meillä aina mietitty ja siihen panostetaan paljon.

Tehtävään nähden oikean tasoisella varautumisella varmistetaan, ettei resursseja käytetä liikaa. Tällöin myöskään luontoa ei kuormiteta turhaan, ja säästetyt resurssit voi käyttää johonkin muuhun.

Valitse mahdollisimman vastuullinen toteutustapa

Kun perusta on selvillä, on aika siirtyä yksityiskohtiin. Jos on esimerkiksi päätetty, että tarvitsemme kykyä toimia sähköjen katketessa, seuraava askel on pohtia, miten voimme toteuttaa sen vastuullisesti.

Varavoimaratkaisuilta vaaditaan useimmiten pitkäikäisyyttä ja luotettavuutta, jolloin vastuullisimmaksi ratkaisuksi voikin osoittautua diesel. Jos sähköt katkeavat keskellä yötä, kun ei tuule ja pakkasta on 30 astetta, aika moni tekniikka karsiutuu.

On hyvä muistaa, että Suomessa sähkön toimitusvarmuus on huippuluokkaa ja varavoimaa tarvitaan hyvin harvoin. Tällöin myös päästöt jäävät pieniksi. Kun varavoimaratkaisuja pohditaan, päästöjä merkittävämmässä asemassa ovatkin monesti käytettävyys kaikissa olosuhteissa, polttoaineen varastoitavuus ja täydentämismahdollisuudet.

Tarkastelua on hyvä tehdä uudestaan muutaman vuoden välein. Tässä vaiheessa ei voi sanoa, että joku ratkaisu ei tule missään nimessä kyseeseen, koska voi olla, että kahden vuoden päästä tilanne onkin muuttunut.

Vastuullisuusasiat ovat arvokysymyksiä

Eri asioita arvotetaan organisaatioissa eri tavalla. Tämä vaikuttaa myös siihen, mikä koetaan vastuullisuuden näkökulmasta tärkeäksi. Kaupallisen yrityksen toimintaa ohjaavat erilaiset kriteerit kuin esimerkiksi Erillisverkkoja.

Jokaisen organisaation on hyvä tarkastella vastuullista varautumista mahdollisimman monesta näkökulmasta. Ympäristöasioista puhutaan paljon, mutta tärkeää olisi kiinnittää huomiota myös yhteiskunnalliseen ja sosiaaliseen vastuullisuuteen. Kun näkökenttäänsä laajentaa, joku ratkaisu saattaakin osoittautua paremmaksi kuin se, mikä on ollut ensimmäisenä mielessä tai mitä on aikaisemmin tehty.

Lopulta sekä vastuullisuudella että varautumisella pyritään samaan asiaan – parempaan tulevaisuuteen.

Blogi on alunperin julkaistu Uudessa Suomessa.

Tomi Lounema

Johtaja, varautuminen ja valmius +358 50 516 6201 tomi.lounema@erillisverkot.fi