alkuun

Etelä-Korea ja Yhdysvallat etenevät laajakaistaisen viranomaisviestinnän kärjessä – mitä voimme oppia heiltä?

Kriittisen viranomaisviestinnän markkina vaatii kehittyäkseen maailmanlaajuista yhteistyötä ja oppien jakamista. Suomen ohella Yhdysvallat, Etelä-Korea ja viimeisimpänä Ranska ovat pitkällä laajakaistaisen viranomaisviestinnän kehittämisessä.
ryhmäpuhesovellus viranomaisviestintä virve 2

Kriittisen viranomaisviestinnän kehittyminen laajakaistaiseksi etenee vauhdilla eri puolilla maailmaa. Läntiset maat tekevät tiivistä yhteistyötä sekä ratkaisujen standardoinnissa että EU-vetoisesti Euroopan laajuisten BroadNet-ratkaisujen kehittämisessä.

Eteneminen ja yhtenäiset ratkaisut luovat toimittajille painetta vastata alan tarpeisiin esimerkiksi päätelaitteissa. Yhteistyön kautta valtiot hakevat myös parhaita käytänteitä ja oppeja. Miltä mailta Suomen kannattaa ottaa mallia?

Ryhmäpuhesovelluksen käytöstä kokemuksia Pariisin olympialaisista

Tuore esimerkki onnistuneesta laajakaistaisesta viranomaisviestinnästä löytyy Ranskasta. Pariisin olympialaisissa järjestelytehtävissä toimineet henkilöt viestivät Agnet-ryhmäpuhesovelluksen avulla. Liittymiä oli laajasti käytössä ja tapahtumaa sponsoroinut 4G/5G-operaattori oli rakentanut merkittävästi tukiasemia suorituspaikoille.

Suomessa olemme Virve 2 Ryhmäpuhe -palvelujen rajatussa testikäyttövaiheessa. Ranskasta saamiemme tietojen mukaan sovellus toimi jo hyvin laajassa operatiivisessa käytössä. Odotamme mielenkiinnolla tarkempia raportteja ja näyttöjä olympialaisista.

Yhdysvalloissa viranomaisviestintää tuetaan merkittävästi

Viranomaiset hyödyntävät työssään yhä isompia datamääriä ja tarvitsevat niitä nopeasti ja tietoturvallisesti käyttöönsä. Viranomaisille dedikoidut dataliittymät tarjoavat tähän ratkaisun, ja Yhdysvalloissa ollaan tämän suhteen pitkällä.

Yhdysvalloissa on reilu kuusi miljoonaa viranomaisten dataliittymää, ja niiden käyttäjille on tarjolla yli 200 erilaista sovellusta. FirstNet-viranomaisverkko toimii AT&T:n 4G- ja 5G-verkossa, ja dataliittymiä tarjotaan tableteille, kannettaville tietokoneille sekä kännyköille. Luvut ovat vaikuttavia ja kertovat siitä, että liittymiä käytetään laajasti. Myös uusia käyttökohteita ilmenee koko ajan.

Myös täällä Suomessa olemme saaneet laajakaistaiset Virve 2 -dataliittymät operatiiviseen käyttöön. Samat dataliittymien hyödyt ovat saatavilla meilläkin, ja Yhdysvaltojen lukujen valossa jopa 100 000 dataliittymää pitäisi olla maassamme mahdollinen.

Kriittisen viranomaisviestinnän operaattoreiden kansainvälinen konferenssi GPSOC keräsi yli 100 osallistujaa 20 maasta USA:han lokakuussa. Konferenssi tukee tietojen vaihtoa ja uusien teknologioiden, kuten laajakaista- ja satelliittiyhteyksien, käyttöönottoa maiden yhteistyössä.

Kriittisen viestinnän menestystekijöitä on Yhdysvalloissa useita. Maan asetukset edellyttävät, että viranomaisliittymä on samanhintainen kuin kaupallinen yritysliittymä. FirstNet-operaattori saa merkittävästi valtiontukea, jolla mahdollistetaan, että dataliittymää voidaan tarjota kilpailukykyisesti. Suomessa valtion tuet viranomaisoperaattorille ovat olleet vähäisempiä, joten viranomaisliittymien hintatasokin on kalliimpi kuin kaupallisella liittymällä.

Yhdysvalloissa on saatu dataliittymiä erittäin laajasti käyttöön. Turvallisuusviranomaiset hyötyvät sekä liittymien etuoikeustoiminteista (prioriteetti ja altapurku) että datan antamasta paremmasta tilannekuvasta työtilanteissa, joissa viranomaisten työterveys ja jopa henkikin voivat olla uhattuina.

Etelä-Koreassa telealan osaaminen on vahvaa

Etelä-Koreassa laajakaistaisen viranomaisviestinnän kehitys on pitkällä maan vahvan telealan osaamisen ansiosta. Samsung on noussut tietoliikenneratkaisuissa globaaliksi ja laadukkaaksi toimijaksi, mikä edesauttaa kehittyneiden viranomaisviestintäjärjestelmien rakentamista. Etelä-Korean SafeNet-verkko on myös maailman ykkönen viranomaisten laajakaistaisten puheliittymien määrässä.

Päätelaitteiden suhteen yksi Etelä-Korean eduista on sen Suomea lämpimämpi ilmasto. Viranomaisten kovaan käyttöön tarkoitetun päätelaitteen akunkesto koko 8 tunnin työvuoron ajan on tärkeä ominaisuus. Lämpimässä ilmastossa akku kestää pidempään kuin kylmissä oloissa esimerkiksi Suomessa.

Historia on osoittanut, että myös isot tapahtumat ja onnettomuudet voivat luoda painetta kehittää ja siirtyä seuraavan sukupolven viestintäratkaisuihin. Uusien viranomaisjärjestelmien kehittämistä Etelä-Koreassa vauhdittaa myös jännitteinen raja Pohjois-Korean kanssa.

Solmimme äskettäin yhteisymmärryspöytäkirjan (MoU) keskinäisestä tiedonvaihdosta SafeNet-operaattorin kanssa. Erityisen kiinnostuneita olemme vaihtamaan tietoa siitä, mitä ovat ne menestystekijät, jotka ovat vauhdittaneet siirtymää perinteisestä radioverkosta laajakaistaisiin puheviestintäratkaisuihin.

Asiakkuuspäällikkö Tiia Renlund ja tuotepäällikkö Johannes Järvelä edustivat Erillisverkkoja, kun kehittämistietojen vaihtoa tukeva yhteisymmärryspöytäkirja allekirjoitettiin Safe-Net Forumissa Etelä-Koreassa.

Suomen vahvuus on viranomaisten yhteistoiminta

Kansainvälisen kehityksen keskellä on hyvä muistaa, että Suomen erityinen vahvuus viranomaisviestinnässä on turvallisuusviranomaisten yhteistoiminta ja keskinäinen luottamus.

Virve rakennettiin maailman ensimmäiseksi viranomaisten yhteiseksi maanlaajuiseksi verkoksi. Tästä pidetään kiinni myös Virve 2:n kohdalla, kun tarjoamme puheviestinnän rinnalla nykyaikaiset ja monipuolisemmat mahdollisuudet datan ja liikkuvan kuvan välittämiseen.

Muihin maihin verrattuna ekosysteemiämme tukee tarve toimia pienemmillä resursseilla tehokkaasti. Myös viranomaisten pohjoismaisella yhteistyöllä on vahvat perinteet. Yhteistyö tiivistyy entisestään, kun Pohjoismaat etenevät laajakaistaisten ratkaisujensa käyttöönotossa. Meillä on maana sekä annettavaa että yhdessä opittavaa kokonaisturvallisuudesta uuden sotilaallisen liittoutuman aikakaudella.

Pysy kuulolla – lupaan blogata pohjoismaisen yhteistyötapaamisen kuulumisia seuraavaksi!