alkuun

Turvassa365-podcast: Räjähtääkö internetin tietoturva? Kvanttitietokoneet uhkaavat nykyisiä tiedonsalausmenetelmiä

Kvanttitietokoneella on lähes rajaton kapasiteetti ratkaista tietyntyyppisiä matemaattisia ongelmia. Millaisia tietoturvauhkia kvanttitietokoneet tuovat tullessaan? Erillisverkkojen uusista liiketoiminnoista vastaava johtaja Antti Kauppisen vieraana aiheesta näkemyksiään jakaa VTT:n Cybersecurity Lead Petri Puhakainen.
kvanttisalaus kvanttitietokone tiedonsalausmenetelmät

Kvanttitietokoneita ei vielä toistaiseksi ole kenelläkään, mutta tulevaisuudessa näemme niitä sekä yritysten että valtioiden käytössä. Tietoturva-asiantuntijat ovat maalanneet piruja seinille kvanttitietokoneiden vuoksi, sillä ne kykenevät murtamaan yleisesti käytetyt salausmenetelmät hämmästyttävät tehokkaasti.

”Nykyinternetin tietoturva nojaa hyvin pitkälle julkisen avaimen salausmenetelmiin ja -infrastruktuuriin. Kvanttitietokone on valitettavasti erittäin hyvä juuri niissä matemaattisissa ongelmissa, joihin julkisen avaimen salausmenetelmät perustuvat. Käytännössä se murtaa ne helposti eli romuttaa internetin tietoturvan sekä muun muassa samaan salausmenetelmään perustuvat sähköiset allekirjoitukset”, sanoo VTT:n Cybersecurity Lead Petri Puhakainen.

Toistaiseksi kukaan ei vielä tiedä, milloin kvanttitietokoneet ovat todellisuutta. Varmaa on kuitenkin se, että kvanttiteknologiaa kehitetään hiki hatussa eri puolilla maailmaa. Valitettavasti kehitystyötä vauhdittaa taloudellisten hyötyjen lisäksi myös se, että valtiollisilla toimijoilla on kiinnostusta toisten valtioiden dataan sekä infrastruktuurin luotettavuuden horjuttamiseen.

”Yhdysvalloissa kvanttiteknologian tutkimus perustuu yritysten tekemisiin ja se on aika avointa, mutta esimerkiksi Kiinassa valtio kaataa kymmeniä miljardeja dollareita kvanttilaskennan kehittämiseen”, Puhakainen sanoo.

Tuhoavatko kvanttitietokoneet nykymuotoisen internetin? Milloin ne ovat todellisuutta? Kuuntele koko jakso nyt!

Turvassa365-podcastissamme puhumme laaja-alaisesti turvallisuudesta ja varautumisesta alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Osallistu keskusteluun myös itse: kommentoi ja kysy TwitterissäLinkedInissäInstagramissa tai Facebookissa – tai lähetä postia osoitteeseen viestinta@erillisverkot.fi.

Julkaisemme jaksot Spotifyssa ja Applen Podcasteissa – ota sopiva kanava seurantaan!

Kuuntele myös aiempia jaksoja:

Nato-jäsenyys ja uudet teknologiat – maamme puolustuksen uudet ulottuvuudet

MISSÄ IHMISTÄ NYKYPÄIVÄNÄ TARVITAAN? VIERAANA MINNA HUOTILAINEN

METAVERSUMI VIRANOMAISEN TYÖSSÄ – HYPEÄ VAI EI?

MITÄ VALTORI JA ERILLISVERKOT TEKEVÄT – JA MIKSI NIIDEN YHTEISTYÖTÄ TARVITAAN?

Onko meillä jäänyt etuovi auki? Suomi vakoilun ja vaikuttamisen kohteena

”Miten saatte pidettyä kaiken kasassa?” – lapset kysyivät, Erillisverkkojen toimitusjohtaja vastasi

Miten turvata suomen itsenäisyys myös kyberavaruudessa?

Vauhtia arkeen ja energiaa töihin työsuhdepyöräilystä – vieraana Kim Höijer ja Maria Hänninen