alkuun

Erillisverkot eilen: “Virve kohtasi alkuun myös muutosvastarintaa”

Erillisverkot on mahdollistanut viranomaisten saumattoman yhteistyön jo 25 vuotta. Miksi 90-luvun Suomessa nähtiin tarve viranomaisten yhteiselle viestintäverkolle ja sitä hoitavalle yhtiölle? Alkumetreiltä mukana ollut Erillisverkkojen 007 kertoo, millaista oli rakentaa viranomaisverkkoa ensimmäisenä maailmassa.
viranomaisviestintä viranomaisyhteistyö virve

Vuonna -99 radiokanavilla soi Darude, Suomen jääkiekkomaajoukkue hävisi MM-finaalin jo toistamiseen peräkkäin ja tilivaluutassa siirryttiin euroon. Myös suomalaisessa viranomaisviestinnässä koettiin merkittävä merkkipaalu: Suomen Erillisverkot perustettiin rakentamaan Suomen ensimmäistä yhteistä viranomaisverkkoa, Virveä.  

Henkilönumerolla 007 tunnettu erillisverkkolainen kertoo Erillisverkkojen matkasta ja merkityksestä aina ensiaskeleista nykypäivään.

Kuvassa suuronnettomuusharjoitus Lahdessa vuonna 2002.
Lahdessa järjestettiin vuonna 2002 harjoitus, jossa Virveä käytettiin ensimmäistä kertaa viranomaisten yhteisenä viestivälineenä simuloidussa suuronnettomuustilanteessa. Kuva: Erillisverkot. 

Koko firma saman kahvipöydän ääressä – ja tavoite selvänä mielessä 

Virvellä on pidempi historia kuin Erillisverkoilla. Sen tarve oli ollut puheissa ja suunnitelmissa jo 90-luvun alkupuolelta, mutta varsinainen rahoituspäätös on vuodelta 1996. Silloin Suomessa päätettiin, että viranomaisille tarvitaan yhteinen valtakunnallinen viestintäverkko. 

Olimme alkuun 15 hengen firma, vaikka kasvu ensimmäisen vuoden aikana olikin nopeaa, kun tietohallintoa, valvomoa ja erilaisia järjestelmiä rakennettiin. Koko henkilöstö mahtui saman työpöydän ääreen konttorillamme Metsälässä. Jos tieto kulkee nykyään ketterästi, kulki se silloinkin. 

Tänä päivänä Erillisverkoilla työskentelee lähes 400 henkilöä ja yhtiön liikevaihto liikkuu 120 miljoonan euron tietämillä. Erillisverkkoihin kuuluu sen emoyhtiön lisäksi myös kaksi tytäryhtiötä, Leijonaverkot ja Johtotieto. 

Nuoren aikuisen ikään ehtinyt Erillisverkot on tätä nykyä laajasti viranomaisten ja turvallisuustoimijoiden luottokumppani – olemme valtion erityistehtäväyhtiö, joka tuottaa ict-palveluja kriittiseen viestintään, tilannejohtamiseen ja yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin suojaamiseen.  

Keskiössä yhteistyö viranomaisten kanssa 

Virve-hankkeen merkitys Suomelle oli iso: Ennen Virveä kaikilla viranomaisilla oli omat analogiset verkkonsa ja viestintäjärjestelmänsä, mikä oli tietysti tehotonta ja kallista, eikä yhteistoimintaa juuri ollut. Olimme siis mahdollistamassa yhdellä yhtenäisellä verkolla tehokkaamman ja turvallisemman viranomaisviestinnän sekä esimerkiksi onnettomuuksien saumattoman tilannejohtamisen.  

Pääpaino oli alkuaikona Virve-verkon konkreettisessa rakentamisessa ja verkko-operaattorina toimimisessa. Puhuimme enemmän kaapeleista ja sähköistä, kun nykypäivänä tarjoamme asiakkaillemme monipuolisemmin myös palveluita. Tavoite ja ajatus työstämme oli kaikille selvä: mahdollistetaan viranomaisten yhteispeli tarjoamalla siihen tarvittava teknologinen alusta, Virve-verkko.

Meillä oli alusta alkaen hyvä keskusteluyhteys viranomaisiin. Vaikka Virve kohtasi alkuun myös muutosvastarintaa ja esimerkiksi alun päätelaitteissa koettiin teknisiä haasteita, viranomaisten panostus Virveen ja yhteistyöhön Erillisverkkojen kanssa on ollut aivan valtavaa aina nykyhetkeen asti. Tämän yhteispelin tärkeys myös konkretisoitui esimerkiksi 2000-luvun alkupuolen murheellisten suuronnettomuuksien hoidossa, jossa Virve mahdollisti viranomaisten tehokkaan yhteistyön.

Mukana Virven alkumetreistä uuden ajan Virve 2:een 

Oma työnkuvani Erillisverkoilla on koko ajan liittynyt juuri Virveen. Saan tänä päivänäkin olla sen kehityksen etulinjassa: vastaan Virven teknisenä johtajana sekä Virvestä että uusista Virve 2 -palveluista.  

Virve 2 -palvelujen rakentamisessa on paljon samaa kuin Virven alkuajoissa. Olemme taas edelläkävijöitä maailmassa: teknologiat ovat viranomaisviestinnässä uusia ja kokonaisuus on nykyistä viranomaisverkkoa monipiirteisempi. Edelleen haluamme rakentaa palvelut asiakkaidemme tarpeiden mukaisesti.  

Erillisverkkojen 007 seuraamassa Lahden vuoden 2002 suuronnettomuusharjoitusta ja Virve-viestiliikennettä.
Erillisverkkojen 007 seuraamassa Lahden vuoden 2002 suuronnettomuusharjoitusta ja Virve-viestiliikennettä. ”Tuon aikainen päätelaite ei vielä mahtunut takin taskuun”, hän muistelee. Kuva: Erillisverkot.

Muutenkin Erillisverkkojen ydin on pysynyt hyvin samanlaisena. Alkuaikoina esimerkiksi yhteenkuuluvuuden tunne oli todella vahva: kaikki tunsivat toisensa, toistensa perheet ja elämäntilanteet. Vaikka erillisverkkolaisia on nyt enemmän, tätä yhteisöllisyyttä, toinen toisistamme välittämistä ja hyvinvoinnista huolehtimista on onnistuttu säilyttämään aivan strategiatasolta alkaen.  

Koen vahvasti, että olen ollut etuoikeutettu, kun olen saanut työskennellä juuri Erillisverkoilla näin pitkään. Työkenttäni on ollut mielenkiintoinen ja haastava, olen saanut antaa panokseni yhteiskunnallisesti merkitykselliselle asialle – ja teen töitä edelleen samalla innolla kuin 25 vuotta sitten. Tiedän, että se ei ole työelämässä itsestäänselvyys. 

 

Kertojana:
Harri Hilden, tekninen johtaja, Virve
henkilönumero 007 

 Artikkeli on ensimmäinen osa minijuttusarjassa, jossa kerromme 25-vuotta täyttävästä Erillisverkoista eilen, tänään ja tulevaisuudessa.