alkuun

Erve SuomiAreenassa: Valtiollinen päätöksenteko kiinnostaa vakoilijoita eikä 5G-säteily aiheuta sairauksia

Erillisverkot järjesti SuomiAreena-keskustelutuokion yhdessä Elisa Oyj:n, Oy LM Ericsson Ab:n ja Huoltovarmuuskeskuksen kanssa heinäkuun helteisenä tiistaina. Keskustelun aiheina olivat viime aikoina paljon esillä olleet aiheet vakoilu, 5G ja kansalaisten tietoturva. Keskustelu käytiin myytinmurtajaishengessä.

Lavalle nousivat Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki, Suojelupoliisin päällikkö Timo Pelttari, Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur, Ericssonin Chief Product Security Officer Mikko Karikytö ja Huoltovarmuuskeskuksen varautumispäällikkö Jarna Hartikainen. Keskustelun moderoivat toimittaja Ira Hammermann ja puhuja André Noël Chaker.

Tieto on tämän päivän öljy ja vaihdannan väline

Keskustelun ensimmäinen myytti väitti Suomen olevan kyberturvallinen maa, joka ei kiinnosta vakoilijoita. Pelttari ja Lehtimäki sekä mursivat että vahvistavat myytin.

– Suomi kyllä kiinnostaa ja Suomeen kohdistuu runsaasti erilaisia vakoilu- ja tiedonkalasteluyrityksiä. Julkisuudessa esillä olleet kyberhyökkäykset ovat vain jäävuoren huippu, sanoi Lehtimäki.

– Suomi on kuitenkin edelleen turvallinen maa, mutta kybermaailma on niin monimutkainen, että on kuitenkin hyvä olla varuillaan, jatkoi Pelttari.

Lehtimäen mukaan verkkovakoilijoille ja -urkkijoille tieto on valttia.

– Tieto on tämän päivän öljy ja vaihdannan väline, ja sillä voidaan ansaita kiristämällä, sanoi Lehtimäki.

Kansainvälisiä vakoilijoita kiinnostavat erityisesti tiedot valtiollisesta päätöksenteosta, turvallisuuspolitiikasta sekä suomalaisesta teknologiasta ja tietotaidosta. Väärissä käsissä tiedot olisivat valtava uhka Suomen turvallisuudelle:

– Jos suomalaisen valtiollisen päätöksenteon ydin päätyisi vakoilijoiden käsiin, olisi vahinko mittaamaton, sanoi Pelttari.

Lehtimäen mukaan valtioilla on onneksi aikaa ja resursseja käytössään ja viranomaiset voivat käyttää kymmenenkin vuotta tietojen keräämiseen ja rikosten selvittämiseen. Kilpajuoksu rikollisten ja niin kutsuttujen valkohattuhakkereiden välillä on jatkuvaa, mutta kaikilla on suurin piirtein samat taidot ja osaamisen. Lehtimäen mukaan ratkaisevaa on kuitenkin jako hyvien ja pahojen välillä:

– Kyllä meitä hyviksiä on enemmän, lohdutti Lehtimäki.

5G tuo nopeutta ja toimivuutta sekä mahdollisuuksia uusien palvelujen kehittämiselle

Toinen myytti käsitteli 5G-verkkoa sekä sen tarpeellisuutta ja turvallisuutta. Myytti murrettiin Lehtimäen ja Prieurin toimesta keskustelun alkumetreillä.

– 5G tuo nopeutta ja toimivuutta, mitä tarvitaan esimerkiksi pilvipalvelujen käytössä ja videoiden katselussa. 5G lyhentää viivettä, mikä mahdollistaa muun muassa erilaisten laitteiden etäohjaukset, luetteli Prieur 5G-verkon hyötyjä.

Viiveettömät ja katkeamattomat verkkopalvelut mahdollistavat entistä paremmin esimerkiksi etätyöskentelyn – niin tavallisen kansalaisen kuin viranomaisenkin.

Lehtimäen mukaan esimerkiksi viranomaisten käyttämä uusi Virve 2.0 -verkko hyötyy 5G:stä. Viranomaisilla tulee olemaan runsaasti mahdollisuuksia käyttää esimerkiksi droneja eli kauko-ohjattavia ja kameralla varustettuja minilennokkeja metsäpaloja havainnoitaessa. Dronea voidaan hallita turvallisen matkan päästä ja silti nähdä virtuaalikameran avulla reaaliaikainen tilanne paloalueella.

5G:n turvallisuudesta puhuttaessa Lehtimäki totesi sen olevan yksi kaikkien aikojen turvallisimmista mobiiliverkoista:

– 5G on jo syntyessään turvallisempi, kuin yksikään aiemmista mobiiliverkoista. Niin paljon sen turvallisuusuhkia on kartoitettu ja tutkittu.

Eikä 5G ole Prieurin mukaan vaarallinen terveysuhkakaan, sillä useat luotettavat tutkimukset ovat todenneet sen turvalliseksi.

Kansalaisten on otettava myös itse vastuu omasta tietoturvastaan

Kolmannessa myytissä käsiteltiin kansalaisten omaa vastuuta omien tietojensa turvallisuudesta verkkopalveluissa. Karikytö ja Hartikainen olivat kumpikin sitä mieltä, että viranomaisten ja yritysten tietoturvatyön lisäksi jokaisella ihmisellä on velvollisuus myös itse huolehtia omasta tietoturvastaan.

Yksityisiin ihmisiin kohdistuu paljon erilaisia tietojenkalastelu- ja huijausyrityksiä sekä haittaohjelmien hyökkäyksiä. Ajantasainen virustorjuntaohjelma ja säännöllinen palvelujen päivitys, ohjeidenmukaiset salasanat, kaksivaiheiset tunnistautumiset sekä perusjärki auttavat pitämään tiedot tallessa.

– Olemme jo oppineet huoltamaan ja katsastamaan automme, ja samalla tavalla meidän tulee huolehtia myös muista laitteistamme, kuten kotitietokoneista, sanoin Karikytö.

Hartikainen muistutti myös siitä, että jokaisen kannattaa varmistaa, että palvelujen tarjoajat ovat suorittaneet asianmukaiset ja lakisääteiset tietoturvatoimenpiteet. Itse pitää myös päättää mitä tietoja ja kenelle tietonsa luovuttaa.

Jäikö ohjelma näkemättä? Katso tallenne MTV:n suoratoistopalvelusta: SuomiAreena – Katso ilmaiseksi mtv-palvelussa

MTV välittää koko SuomiAreena-ohjelmiston maksuttomassa suoratoistopalvelussaan osoitteessa mtv.fi sekä MTV-sovelluksessa. Erillisverkkojen, Elisan, Ericssonin ja Huoltovarmuuskeskuksen yhteisen ohjelman voi katsoa täältä SuomiAreena – Vakoilu, 5G ja kansalaisten tietoturva – kolme myyttiä kyberturvallisuudesta.

SuomiAreena on Suomen suurin ja kaikille avoin yhteiskunnallinen keskusteluohjelma, joka järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa hybriditapahtumana. Keskustelutilaisuuksia järjestetään 12.-16.7.2021 sekä Porista että Helsingistä.

MTV Oy:n ja Porin kaupungin yhteistyössä järjestämä tapahtuma sisältää yhteensä 120 keskustelua yhteisöllisyyden, digitaalisuuden ja luonnon teemoista.

Lisätietoja: Susan Mykrä, p. 045 1060393, susan.mykra@erillisverkot.fi