alkuun

Uusi 5G-teknologia tekee arjesta turvallisempaa ja toimivampaa

5G-teknolgian suurimmat hyödyt eivät näy oman kännykän ruudulla vaan esimerkiksi liikenteessä, energiantuotannossa ja hädän hetkellä, kirjoittaa teknologiajohtaja Antti Kauppinen.
5G viranomaisverkko Virve 2.0

Keskustelu 5G-teknologiasta on jumittunut matkapuhelinten ja niiden sovellusten ympärille, mutta katse tulisi nostaa oman kännykän ruudulta laajemmin koko yhteiskuntaan. Hyödyt kansalaisille ja kuluttajille liittyvät ennen kaikkea toimivaan ja turvalliseen arkeen.

Kehittyvän laajakaistateknologian ansiosta viranomaiset ja turvallisuustoimijat voivat hyödyntää reaaliaikaista videokuvaa, rikastetun todellisuuden sovelluksia ja tekoälyä.

Esimerkiksi poliisin tai pelastajan näkökenttään voi tulevaisuudessa heijastaa lisätietoa, joka auttaa operatiivisessa tehtävässä. Kuulostaako tieteisfiktiolta? Jotain teknologian kypsyydestä kertoo se, että Yhdysvaltojen asevoimat ja Microsoft solmivat äskettäin kymmenen vuoden ja kahdenkymmenen miljardin dollarin sopimuksen yli 120 000:n lisättyyn todellisuuteen perustuvan puettavan laitteen toimittamisesta.

Alusta jonka päällä yhteiskunta toimii

5G-verkko on vuosikymmenen lopussa alusta,jonka päällä koko yhteiskunta toimii. Riippuvuus teknologiasta lisää sekä mahdollisuuksia että riskejä.

Hyvä ja konkreettinen esimerkki 5G-teknologian yhteiskunnallisesta merkityksestä on liikenteen kehitys. Tulevaisuudessa itse ajavat autot tarvitsevat 5G-verkon kommunikoidakseen toisten ajoneuvojen ja liikenneinfra¬struktuurin kanssa.

Jos verkko ei olisi syystä tai toisesta käytettävissä, liikenne ajautuisi kaaokseen. Ruuhkamatelua kovemmissa nopeuksissa häiriötilanne voi olla vaarallinen.

Suurimmat hyödyt eivät näy oman kännykän ruudulla.

Myös energiasektori hyötyy 5G-palveluista. Tulevaisuuden sähköverkko koostuu useista uusiutuvan energian lähteistä. Sähköntuottajina voivat olla kotitaloudet, ja energiapuskureina voivat toimia esimerkiksi sähköautot. Nopeasti monimutkaistuva energiantuotantomme tarvitsee ohjaukseen automaatiota ja älykkyyttä, jotka saavutetaan 5G-teknologialla ja tekoälyratkaisuilla.

Oman sovellusalueensa muodostaa terveysteknologia. Sairaaloissa – mutta myös kotihoidossa – terveydentilaa monitoroidaan jatkossa ainakin osittain verkon kautta. 5G ja viiveetön yhteys lisäävät esimerkiksi erilaisten antureiden käyttämistä elintoimintojen seuraamisessa. Myös hoivarobotit yleistyvät, ja hoitohenkilökuntaa voidaan ohjata sinne, missä fyysinen läsnäolo on potilasturvallisuuden kannalta välttämätöntä.Hajautettu arkkitehtuuri apuna viiveettömyydessä

Viranomaisverkko siirtymässä laajakaistaiseksi

Aivan kuin kansalaisillekin, myös eri turvallisuustoimijoille 5G-teknologian suurin hyöty on muuta kuin massiivista tiedonsiirtonopeutta.

Osa merkittävimmistä 5G-sovelluksista perustuu hajautettuun arkkitehtuuriin. Tässä arkkitehtuurissa palvelimet ja palvelut sijaitsevat lähempänä käyttäjää kuin 4G-arkkitehtuurissa, mikä tarkoittaa käytännössä lyhyempää viivettä palvelimen ja langatonta yhteyttä käyttävän laitteen välillä. Viiveettömyydestä hyötyvät esimerkiksi autonomiset tai etäohjattavat laitteet ja erilaiset rikastetun tai lisätyn todellisuuden ratkaisut.

Suomi on ollut tunnetusti maailman huippu viranomaisten ja turvallisuustoimijoiden välisessä yhteistyössä, jonka mahdollistajana teknologia usein toimii.

Tänä vuonna käynnistyy siirtyminen priorisoituun 4G-palveluun.

Viranomaisverkko Virve on siirtymässä laajakaistaiseksi 4G- ja 5G-tukiasemien kautta. Aiemmissa teknologioissa ei ole ollut priorisointitoimintoja, joilla turvallisuuspalvelut olisi voitu taata verkon ruuhkatilanteessa. Tänä vuonna käynnistyy siirtyminen priorisoituun 4G-palveluun, mikä parantaa huomattavasti turvallisuustoimijoiden kykyä luoda kauan kaivattua tilannetietoisuutta. Käyttöön saadaan ruuhkatilanteessakin toimiva langaton liittymä.

Virve on Suomen tärkein tietoteknologinen hanke

Laajakaistainen Virve on kansalaisten turvallisuuden kannalta 2020-luvun Suomen tärkein tieto- ja viestintäteknologian hanke. Nyt kun tekniset ratkaisut voidaan luotettavasti varmistaa, vain mielikuvitus on rajana turvallisuustoimijoiden tulevaisuuden työvälineitä kehitettäessä.

5G-teknologia vaikuttaa kaikkien elämään ja hyödyttää jokaista suomalaista, mutta tärkein asia ei näy oman puhelimen ruudulla. Uusi teknologia nousee arvoonsa esimerkiksi silloin, kun apu löytää hädän hetkellä kansalaisen luo nykyistä nopeammin.

Teksti on julkaistu alun perin Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla 26.4.2021

Antti Kauppinen

Antti Kauppinen

Johtaja, uudet liiketoiminnat 040 866 8582 antti.kauppinen@erillisverkot.fi