alkuun

Virve muuttuu laajakaistaiseksi palveluksi – näin kehittäminen etenee

Suomalainen viranomaisviestintä siirtyy 2020-luvulla vaiheittain kohti laajakaista- ja mobiiliaikaa. Uuden sukupolven Virve 2.0 -palvelut on kokonaisuus, joka rakentuu palapelin tavoin ja tiiviissä yhteistyössä käyttäjien kanssa. Miten työ etenee?
Virve 2.0 virve-viranomaisverkko

Virve 2.0 -hankkeen ytimessä on turvallinen ja sujuva siirtyminen nyky-Virvestä uusiin palveluihin. Viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden kriittinen viestintä ja tilannejohtaminen turvataan kaikissa oloissa.

Huippuunsa viritetty nykyinen Virve-viranomaisverkko toimii siirtymävaiheessa 2023–2025 saumattomasti uusien palveluiden rinnalla. Samaan aikaan Virve 2.0:n kehitystyö edistyy vahvasti radioverkon, tietojärjestelmien, päätelaitteiden ja sovelluspalvelujen osioissa.

Uusien palvelujen kehittäminen, testaus ja pilotoiminen halutaan tehdä tiiviissä yhteistyössä Virve-käyttäjien kanssa. Myös käyttäjien valmistautuminen odotettuun muutokseen alkaa hyvissä ajoin. Mitä he voivat odottaa ja milloin?

1. Radioverkko ja tietojärjestelmät rakentuvat pohjaksi

Erillisverkot hankki uusien Virve-palvelujen perustan keväällä 2020.  Ericsson toimittaa Virve-palvelujen keskeiset tietojärjestelmät (Core), ja Elisa vastaa 4G- ja 5G-radioverkkopalvelusta (RAN). Näiden ratkaisujen rakentamis- ja testausvaihe on parhaillaan käynnissä valittujen kumppaneiden kanssa.

Tulevaisuuden Virve-palveluissa Erillisverkkojen rooli on vastata kokonaisuudesta ja toimia palveluoperaattorina yhdessä Valtorin kanssa.

2. Data- ja puheliittymät käyttöön vuoden sisällä

Voidakseen käyttää rakentuvaa Virve-palveluiden kokonaisuutta, asiakkaat tarvitsevat erilaisia liittymiä. Dataliittymä saadaan käyttöön vuoden 2021 loppupuolella. Seuraavan vuoden alkupuolella puolestaan on jo tarjolla puheliittymä.

Kummankin liittymän ominaisuuksia testataan tulevan kesän aikana pienten käyttäjäryhmien kanssa. Lisätietoja tämän vaiheen etenemisestä jaetaan kevään aikana käyttäjien infoissa ja työpajoissa.

Virve-puhelimia pöydällä.
Nykyiset Virve-puhelimet vaihtuvat perusteellisesti testattaviin uusiin päätelaitteisiin siirtymävaiheen aikana.

3. Nyky-Virven toiminta varmistetaan

Nykyisen viranomaisverkon luotettava toiminta turvataan, kunnes uudet palvelut ovat käytettävissä. Erillisverkot on uudistanut Virve-ylläpitosopimuksen Airbusin kanssa vuoteen 2025 ja optiona Virven siirtymävaiheen loppuun saakka. Tiedote asiasta tammikuulta 2021.
Kyseisinä vuosina ei enää kehitetä verkkoa, mutta huolehditaan käytettävyyden kannalta elintärkeistä muutoksista ja päivityksistä.

0
Virve-tukiasemaa
0
Virve-liittymää

4. Päätelaitteet nostetaan pöydälle

Radioverkon, tietojärjestelmien ja liittymien hyväksikäyttö tapahtuu erilaisilla päätelaitteilla. Nykyinen Virve-puhelin on tuttu näky viranomaistoimijoiden olalla tai vyöllä. Tulevaisuuden päätelaitekirjo on isompi: käyttäjien käsissä ja silmissä voi olla vaikkapa älypuhelimia, tabletteja, älykelloja, sormuksia.

Myös päätelaitteiden hankinta etenee vuonna 2021. Ensimmäiset pienet erät niistä ovat käyttäjien testattavina vuoden 2021 loppupuolella ja laajemmin laitteita on saatavilla vuonna 2022.

Kuten muistakin osa-alueista, Erillisverkot teetti Virve 2.0 -päätelaitteista kansainvälisen tietopyynnön syksyllä 2020. Vastauksia saatiin 22 organisaatiolta ympäri maailman. Tietopyynnön englanninkielinen yhteenveto on luettavissa tästä.

74

miljoonaa lyhytsanomaviestiä kulkee Virvessä joka viikko

5. Uusia sovelluspalveluja siirtymäkauden jälkeen

Siirtymävaiheessa käyttäjille keskeiset puhe- ja lyhytsanomaviestipalvelut toteutetaan nykyisillä ratkaisuilla, jotta turvataan järjestelmien luotettava toiminta ja sujuva siirtymä uuteen aikaan.

Uusien toimintokriittisten sovelluspalvelujen (puhe-, data- ja videopalvelut) julkinen kilpailutus ja hankinta alkaa vuonna 2024. Erillisverkot tarjoaa siirtymäkaudella esimerkiksi Ryhmävideopalvelua.

Näin Virve 2.0 etenee

  • 2018–2019 Erillisverkot nimitettiin viranomaisten mobiililaajakaistapalvelun palveluoperaattoriksi. Virve-käyttäjien laaja tarvekartoitus, haastattelut ja työpajat käynnistettiin.
  • 2020 Ericsson valittiin keskeisten tietojärjestelmien ja Elisa radioverkon toimittajaksi. Erillisverkot ja nykyisen Virve-verkon toimittaja Airbus Defence and Space uusivat ylläpitosopimuksen, jolla turvataan nyky-Virven ylläpito ja käytettävyys vuosina 2021–2025 sekä tarvittaessa optiovuosina myöhemmin.
  • 2021 Toimintokriittiset dataliittymät tarjolle. Päätelaitteiden hankinta etenee.
  • 2022 Virve 2.0 -palvelut hyväksytty operatiiviseen toimintaan ja valmiita käyttöönotettaviksi.
  • 2023–2025 Siirtymävaihe käynnissä: nykyiset Virve-palvelut ja Virve 2.0 toimivat rinnakkain.
  • 2024 Uusien sovellusten (puhe-, data- ja videopalvelut) julkinen kilpailutus käynnistetään, kun asiakkaiden siirtyminen Virve 2.0 -palveluiden käyttäjiksi on pääosin toteutunut.
  • 2025– Virve 2.0 -palveluita kehitetään jatkuvasti asiakastarpeiden pohjalta. Nyky-Virven palvelusopimukset takaavat Tetra-verkkojen teknisen tuen aina vuoteen 2030 saakka.