Nyky-Virve voimissaan vielä vuosia
Viranomaisverkko Virve ja sen päätelaitteet ovat monille käyttäjilleen jopa elintärkeitä työkaluja. Käytännössä kaikki maamme viranomaiset käyttävät Virveä, ja lisäksi sen palveluja hyödyntävät muun muassa sähköyhtiöt, raideliikenne ja Yleisradio.
Esimerkiksi Virve-puhelimet ovat osoittautuneet luotettaviksi ja pitkäikäisiksi, mutta niitäkin pitää päivittää ja huoltaa ennen seuraavan sukupolven laitteiden tuloa.
”Rutiinihuolto täytyy tietysti tehdä. IT-ihmisten pitää huolehtia varalaitteista, korjaamisesta, akkujen vaihtamisesta ja siitä, että kaikki päivitykset asennetaan. Jos jollakin on vielä käytössä ensimmäisen sukupolven laite vuodelta 2002, sen päivittämistä kannattaa harkita nyt”, sanoo Erillisverkkojen kehityspäällikkö Ari Toivonen.
Nyky-Virve käytössä vuoteen 2025
Nyky-Virve on vuosien saatossa viritetty huippuunsa, ja näillä näkymin se on käytössä ainakin vuoteen 2025 asti. Vaatimukset ovat kuitenkin kasvaneet, ja viranomaisetkin tarvitsevat käyttöönsä lisää tiedonsiirtokapasiteettia ja liikkuvaa kuvaa. Laajakaistainen Virve 2.0 tuo mukanaan uusia ominaisuuksia ja palveluja.
”Tetra-teknologia ei enää kehity, ja meidän pitää pysyä kehityksessä muun maailman mukana. Siksi olemme vaihtamassa teknologiaa. Käyttäjän kannalta siirtyminen vanhasta uuteen hoidetaan niin pehmeästi kuin mahdollista,” sanoo Toivonen, jonka mukaan uuden verkon pitää olla vähintään yhtä toimiva kuin nykyisen.
”Rima on asetettu korkealle, koska nykyinen Virve on niin hyvä. Siirtymävaiheessa uutta ja vanhaa verkkoa käytetään rinnakkain, ja ihmisillä saattaa olla kaksi puhelinta mukana. Jossain vaiheessa käytössä oleva laite vaihtuu kokonaan. Enemmän tässä on kyse kehittämisestä kuin vaihtamisesta.”
Toivosen mukaan turvallisuustoimijoiden tarpeet ovat erilaisia.
”Uusi teknologia mahdollistaa aivan uusien palveluiden käyttämisen Virve-verkon kautta. Emme edes vielä tiedä, mitä kaikkia sovelluksia asiakkaat tulevaisuudessa tarvitsevat.”
Chat-sovellusta toivottu
Toivosen mukaan nyky-Virveä käyttävät odottavat innostuneina, mitä viranomaisradioverkon laajakaistainen tulevaisuus voisi mahdollistaa.
”Teemme parhaillaan Virve-käyttäjien kanssa palvelumuotoilua. Selvitämme, miten uudesta verkosta ja palveluista tulisi entistä parempia ja mitä voisimme kenties tehdä lisää. Esimerkiksi chat-sovellusta on toivottu paljon.